Zeman: Šéf ČEZ Beneš je schopný, není za něj náhrada

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: Richard Rames, E15

Prezident Miloš Zeman považuje generálního ředitele energetické firmy ČEZ Daniela Beneše za velmi schopného manažera, za kterého v současné době není adekvátní náhrada. Reagoval tak na otázku časopisu Týden, jestli se nedávné velké personální změny v polostátní firmě měly týkat i Beneše.

Zeman řekl, že Beneše zná z účasti na různých prezidentských misích, „kde byl velmi aktivní“. Myslí si, že se Beneš „naprosto odřízl“ od bývalého šéfa firmy Martina Romana. „Některé chyby, které se Danu Benešovi přisuzují - jako je třeba expanze na Balkáně - ve skutečnosti zahájil právě Martin Roman,“ uvedl v týdeníku Týden prezident. Nemá prý pocit, že by se Beneš dopouštěl čehokoli nekalého.

Ministerstvo financí, které vede šéf hnutí ANO Andrej Babiš, koncem června rozsáhle obměnilo dozorčí radu ČEZ. Vyměnilo sedm z osmi zástupců, které stát ve dvanáctičlenném orgánu této klíčové energetické firmy má. To vyvolalo nevoli u koaličních partnerů i opozice.

Lidovci prosadili svého kandidáta

Lidovci protestovali proti tomu, že se jejich kandidát do dozorčí rady nedostal. Premiér Bohuslav Sobotka následně uznal, že lidovci i opozice by měli mít svého zástupce v dozorčí radě firmy. Do dozorčí rady by se tak měl dostat zástupce KDU-ČSL.

Podle Zemana ale lidovci nebyli obejiti. „Máte zřizovatelské ministerstvo, to má plné právo to opatření udělat. A lidovci by byli obejiti pouze tehdy, kdyby zřizovatelem bylo například ministerstvo zemědělství nebo kultury,“ podotkl Zeman v rozhovoru pro Týden.