Zeman suveréně zvítězil v Dolních Lažanech, Schwarzenberg v Horské Kvildě

Horská Kvilda

Horská Kvilda Zdroj: CC BY 2.0: Jan Soukup

Někdejšího premiéra Miloše Zemana (SPOZ), který vyhrál první kolo prezidentských voleb, nejčastěji volili v Dolních Lažanech na Třebíčsku. Hlas mu tam dalo 63 z 95 voličů, tedy přes 66 procent. Zemanův soupeř pro finále, vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09), získal největší podporu v Horské Kvildě na Klatovsku. Z 58 hlasů jich tam dostal 38, tedy 65,5 procenta.

Naopak ani jeden hlas nedostal Schwarzenberg v 19 obcích, Zeman zůstal bez voliče jen ve dvou. Ani pro jednoho z nich nehlasoval nikdo v Želivsku na Svitavsku, kde měla naopak největší podporu šéfka Suverenity Jana Bobošíková. Dostala tam šest z 18 hlasů, tedy přesně třetinu.

Někdejší premiér Jan Fischer se těšil největší podpoře v Těchařovicích na Příbramsku, kde dostal deset z 21 hlasů, tedy téměř 48 procent hlasů. Místopředseda a senátor ČSSD Jiří Dienstbier se těšil největší přízni voličů v Kozlech na Českolipsku, kde má chalupu. Hlasovalo tam pro něj 65 procent voličů, tedy 56 ze 86 příchozích.

Skladatel a výtvarník Vladimír Franz si nejlépe vedl v Křišťanově na Prachaticku, kde dostal 18 ze 32 hlasů, tedy přes 56 procent. Europoslankyně KDU-ČSL Zuzana Roithová měla svou voličskou baštu v Hostějově na Uherskohradišťsku. Volilo ji tam devět z 26 voličů, tedy téměř 35 procent. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) nejvíc bodoval ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku - obdržel čtyři z 15 hlasů, tedy necelých 27 procent.

Nejvíce, a to téměř 29 procent hlasů, dostala herečka Táňa Fischerová ve Vojenském újezdu Březina na Vyškovsku, byť to ve skutečnosti byly pouze dva hlasy ze sedmi. Pouze v Březině měli také stoprocentní voličskou účast. Kromě všech tří místních tam hlasovali ještě čtyři přespolní voliči. V Přeckově na Třebíčsku ke stoprocentní účasti chyběl jediný z 57 místních voličů.

Z obcí byla nejnižší účast ve Zhoři na Tachovsku, kde ze 117 voličů jich přišlo k volbám jen 29, tedy zhruba čtvrtina. Jediným z 14 904 okrsků, kde nevolili ani členové volební komise, byla ambasáda v severokorejském Pchjongjangu. Účast tam tedy byla nulová. Našli se i voliči, kteří k volbám přišli, ale pro žádného z kandidátů nehlasovali. Například v jednom z okrsků v Příboru na Novojičínsku se tak zachovalo 27 voličů.

Franz si do štábu odskočil od komponování, přivítal ho potlesk

Dienstbier: Ve druhém kole jsou dva pravicoví kandidáti