Zeman zváží rezignaci ministryně Válkové. Setká se s Babišem

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman zváží, zda přijme rezignaci ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). Připomněl, že ji může odmítnout. Před rozhodnutím se chce sejít s kandidátem na post ministra Robertem Pelikánem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, který Pelikána navrhl.

Demise Válkové Zemana překvapila. Řekl to dnes během návštěvy Spojených arabských emirátů. Zeman poznamenal, že ho demise Válkové překvapila, protože dlouho říkala, že chce ve své práci pokračovat. Při svém vyjádření poznamenal, prezident může rezignaci ministryně odmítnout.

„Především je to rozhodnutí paní ministryně Válkové, která už nechce dále vykonávat funkci ministryně spravedlnosti, a v takovémto případě by prezident republiky měl respektovat rozhodnutí ministra. Myslím si, že nelze proti vůli ministra nutit k tomu, aby setrvával v úřadě, který nechce zastávat,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

V minulosti podle něj v podobných případech vždy prezident vyhověl přání ministra. Nepočítá s tím, že by se kvůli tomu měl se Zemanem sejít.

Babiš: Zeman řekl, že bude respektovat dohodu

Babiš z Vídně napsal, že mu Zeman potvrdil, že bude respektovat koaliční dohodu. O tom, že se chce s Pelikánem sejít, prezident šéfa ANO prý informoval už v pondělí.

„Ano, prezident se chce potkat s panem Pelikánem. O tom mě v pondělí informoval. Je to jeho právo. Zároveň mi potvrdil, že bude respektovat koaliční dohodu,“ sdělil Babiš. „Nemyslím, že by mi příslušelo se k tomu vyjadřovat,“ přidal vyjádření Pelikán.

Válková, která podala demisi v úterý, dlouhodobě čelila kritice kvůli skluzu legislativních prací i své personální politice. Opozice ale poukazuje na to, že za současný stav resortu nese odpovědnost i první náměstek Válkové Pelikán.

Dušan Šrámek: Válková si zajistila důstojný odchod