Zeman zvítězil v osmi krajích, za Schwarzenbergem stála města

Schwarzenberg oslavil vítězství ve společnosti své oblíbené dýmky

Schwarzenberg oslavil vítězství ve společnosti své oblíbené dýmky Zdroj: E15 Dusan Kutner

První kolo prezidentských voleb vyhrál bývalý premiér Miloš Zeman (SPOZ) v osmi krajích, předseda TOP O9 Karel Schwarzenberg zvítězil v šesti včetně Prahy. Schwarzenberg měl větší podporu v krajských městech, na prvním místě skončil v deseti z nich, Zeman ve třech.

Zeman vyhrál volby v Karlovarském, Ústeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji a v Kraji Vysočina. Schwarzenbergovi dali nejvíce hlasů voliči v Praze a ve Středočeském, Jihočeském, Libereckém, Královéhradeckém a Plzeňském kraji. Těmto dvěma kandidátům patřilo nejčastěji i druhé místo, pouze v Libereckém a Olomouckém kraji skončil na druhém místě expremiér Jan Fischer, který patřil podle předvolebních průzkumů k favoritům prezidentské volby.

V krajských městech se lépe vedlo Schwarzenbergovi, zvítězil v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Karlových Varech, Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Brně, Olomouci a Zlíně. Zeman vyhrál u voličů v Ústí nad Labem, Jihlavě a Ostravě.

Po sečtení 99,9 procenta okrsků byla největší volební účast v Kraji Vysočina. O novém prezidentovi tam v jeho první přímé volbě přišlo rozhodnout 66,52 procenta voličů. Z krajských měst volby nejvíce táhly v Hradci Králové, kde byla volební účast 67,41 procenta.

Výsledek prvního kola prezidentských voleb:

Kandidát Volební zisk (v %)
Zuzana Roithová 4,95
Jan Fischer 16,35
Jana Bobošíková 2,39
Taťána Fischerová 3,23
Přemysl Sobotka 2,46
Miloš Zeman 24,21
Vladimír Franz 6,84
Jiří Dienstbier 16,12
Karel Schwarzenberg 23,4

Čtěte také:

Koho podpoří neúspěšní kandidáti? Někteří se už rozhodli

Fischer: Voliči podpořili stranické kandidáty

Prezidentská volba ŽIVĚ na E15.cz

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží až do sobotní půlnoci: