Zemědělská půda zdražila, v příštích letech může zlevnit

Zemědělská půda

Zemědělská půda Zdroj: Profimedia

Ceny zemědělské půdy loni vzrostly o 5,8 procenta, uvedla společnost Agro21, která obchoduje s půdou. Letos firma očekává stagnaci cen, mohly by i klesnout až o tři procenta, sdělil za společnost Jiří Jaklín. Půda se podle něj nejčastěji prodává mezi 20 a 25 korunami za metr čtvereční. Konkurenční společnost Farmy.cz už dříve uvedla, že cena meziročně stoupla o 2,4 procenta na 24,1 korun za metr čtvereční. Podle Jaklína jeho společnost obchoduje s menšími půdními celky než Farmy.cz.

"V loňském roce jsme očekávali růst ceny především nejkvalitnějších pozemků. Toto očekávání se potvrdilo, jelikož růst cen pozorujeme hlavně v lokalitách, které jsou typické pro kvalitní půdy, například v Polabí a na jižní Moravě," řekl Jaklín. Podle něj ceny dál rostly i v příhraničních oblastech sousedících s Rakouskem a Německem.

Investoři podle Jaklína rozprodávají tisíce hektarů nakoupené půdy, další růst cen se již neočekává. Podle něj v loňském roce klesla ziskovost překupníků s půdou. "Podle naší zkušenosti je nejčastějším důvodem pro prodej překupníkům odmítnutí pachtýře pozemky odkoupit," dodal.

Video placeholde
Řepka • E15, Jiří Liebreich

V letošním roce bude podle firmy cena půdy stagnovat ze dvou hlavních důvodů. Jedním je růst úrokových sazeb a druhým je nejistota dotací po roce 2020 a obavy z maximální výše dotace pro velké podniky.

Letos se dá i podle Farmy.cz čekat stagnace tržních cen půdy. Trh podle společnosti zřejmě ovlivní snížení zisku zemědělského sektoru za loňský rok v důsledku sucha, kvůli kterému mohou mít farmy méně peněz na investice. "Ceny se však mohou lokálně vyvíjet značně rozdílně v závislosti na místních podmínkách," doplnila firma.