Zemřel Ivan Jonák, odsouzený majitel Discolandu

Pražský podnikatel Ivan Jonák opustil po 18 letech vězení.

Pražský podnikatel Ivan Jonák opustil po 18 letech vězení. Zdroj: CTK

Ve věku 59 let dnes zemřel pražský podnikatel Ivan Jonák, který si odpykal 18 let ve vězení za objednávku vraždy své manželky a pokus o likvidaci jejího milence. Někdejší spolumajitel nočního klubu Discoland Sylvie vinu popíral. Z věznice byl propuštěn před dvěma roky a chtěl očistit své jméno.

Podle deníku Blesk k Jonákovu domu vyrazila kriminálka a jeho smrt vyšetřují policisté, nemělo by se jednat o sebevraždu. Jonák, do jehož kulatých narozenin zbývalo jen pár dní, v poslední době údajně nebral léky na cukrovku, napsal list.

Případ podnikatele Jonáka patřil mezi nejsledovanější soudní kauzy polistopadového Česka. Vraždy si podle soudů objednal v roce 1994. Údajně se obával, že přijde o svůj klub v pražské Libni, který byl na počátku 90. let vyhledávaným místem známých osobností té doby. Držitelkou licence na provoz podniku totiž byla Jonákova žena a podle některých svědectví se chtěla dát rozvést a podnik zavřít.

Jonákovým kauzám se soudy věnovaly od března 1996. Definitivní verdikt padl krátce před Vánoci 2002, kdy Jonáka uznal vinným vrchní soud. Jonák vinu popíral a vraždu své ženy dával do souvislosti se dvěma atentáty, které na něj spáchali neznámí lidé. Po jednom z nich měl prostřelenou tvář a roztříštěné zuby.

Při výkonu trestu pobýval například ve věznici Valdice. Snažil se dosáhnout obnovení procesu, což se mu ale nepodařilo.