Zkrachovalý Clanroy má sečtené dluhy, z kanceláří zmizelo všechno vybavení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Insolvenční správkyně dražební společnosti Clanroy Petra Hýsková už sečetla všechny pohledávky, které věřitelé v konkurzu s jednou z největších dražebních firem v zemi přihlásili. A dospěla k částce okolo 196 milionů korun. Více než polovina z této částky připadá na pohledávky Českých drah a Lesů ČR.

Dát dohromady pohledávky ale bylo v konkurzu s Clanroy ještě tou jednodušší věcí. Když se totiž insolvenční správkyně pokoušela sejít s někým z vedení firmy, neuspěla. Do prostor Clanroy v Praze na náměstí 14. října se tedy dostala až s pomocí majitele domu, který společnosti kanceláře pronajímal.

„Po vstupu do prostor bylo zřejmé, že prostory nesou známky narychlo zorganizovaného a nesystematického vyklízení, a zběžnou obhlídkou bylo zjištěno, že jsou z větší části vyklizeny,“ uvedla správkyně Hýsková v dokumentu zveřejněném v insolvenčním rejstříku.

Zmizely počítače, servery i účetní doklady. Správkyně vzápětí zavolala na policii. Oznámila, že neznámý pachatel vyklidil kanceláře s tím, že může jít o trestný čin. Jasno do toho, kdo v kancelářích úřadoval, by mohly vnést bezpečnostní kamery. O jejich záznam správkyně již majitele budovy požádala. Největší pohledávku vůči Clanroy přihlásily České dráhy, a to 69 milionů. Jen o málo nižší částku vymáhají státní Lesy ČR.

Na začátku insolvenčního řízení s Clanroy byly právě České dráhy. Dražebník jim nepředal výtěžek z prodeje železničářských nemovitostí, takže na něj dráhy podaly trestní oznámení. Podobný scénář nastal také u Lesů ČR, ačkoli v jejich případě trvalo déle, než se ke své pohledávce přihlásily.