Zkresluje váš zaměstnavatel výsledky firmy? Většině Čechů to nevadí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ministerio TIC Colombia, Flickr.com (CC BY 2.0)

Češi si zřejmě o svých firmách myslí své. Teméř třetina tuzemských manažerů a zaměstnanců velkých společností se totiž domnívá, že firmy často nadhodnocují své hospodářské výsledky. Více než polovina Čechů přitom zkreslování výsledků považuje za ospravedlnitelné a pětina dotázaných přiznala, že vědí o případu, kdy jejich společnost v uplynulém roce zkreslila finanční výsledky.

Fakta vyplývají z celosvětového průzkumu poradenské společnosti Ernst&Young EMEIA Fraud Survey 2015. Ve světě to v porovnání s Českem také není jinak. Celosvětově se 37 procent dotázaných domnívá, že firmy často nadhodnocují své hospodářské výsledky.

„Manipulace s hospodářskými výsledky má samozřejmě také velký ekonomický dopad. V zamlčování nepříznivých hospodářských výsledků však Česko v regionu střední a východní Evropy vyčnívá,“ upozornil partner oddělení investigativních služeb EY Daniel Bican.

Z průzkumu dále vyplynulo, že korupci považuje v Česku za rozšířený jev 61 procent respondentů. Více než polovina firem ovšem nemá protikorupční pravidla nebo o nich neví. Přitom podle pětiny dotázaných firemní protikorupční pravidla oslabují konkurenceschopnost podniku.

Světlou výjimkou v ochraně před korupcí je odvětí finančních služeb

„Světlou výjimkou v ochraně před korupcí je odvětí finančních služeb, které je nuceno reagovat na intenzivní tlak především ze strany regulačních orgánů,“ uvedl Bican. Podvodům a korupci v regionu střední a východní Evropy kraluje podle průzkumu Chorvatsko a Slovinsko. V Chorvatsku korupci za rozšířený jev považuje 92 procent respondentů, ve Slovinsku 87 procent.

Na Slovensku je to 78 procent dotázaných a v Polsku 43 procent. Naopak nejméně, čtyři procenta, dotázaných považuje korupci za rozšířenou v Dánsku.

Průzkumu EY se zúčastnilo 3800 zaměstnanců velkých společností ze 38 zemí. V ČR se zúčastnila průzkumu 100 respondentů a jen čtvrtina z nich je přesvědčena, že v případě špatných výsledků je informována centrála společnosti.