Znepokojený Nečas kritizuje operátory za akci Ztohoven

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Čeští mobilní operátoři, ale i odpovídající bezpečnostní složky se podle premiéra Petra Nečase nad sebou musí velmi vážně zamyslet po úterní akci umělecké skupiny Ztohoven. Skupina, známá už z minulosti některými kontroverzními akcemi, dokázala v úterý na mobily poslanců rozeslat stovky textových zpráv, které budily dojem, že si je politici posílají navzájem.

„Ty esemesky byly poměrně blábolivé, ale kdyby si někdo dal tu práci a sestavil skutečně věrohodně znějící oznámení, tak by to mohlo způsobit velmi mnoho problémů,“ řekl Nečas po jednání vlády. Svým způsobem podle něj dokonce šlo o selhání mobilních operátorů.

O zprávách se podle něj „zamýšlejí“ i české bezpečnostní složky, se kterými o tom předseda vlády už v úterý hovořil. Jinak ale Nečas na otázku o akci skupiny odpověděl v lehkém tónů. V úterý prý obdržel textové zprávy od prezidenta Václava Klause, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, poslance Víta Bárty, šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky a předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.

„Že se jedná o falešné zprávy jsem pochopil v okamžiku, kdy mi přišla SMS od Miroslava Kalouska a vyzývala mne k morální obrodě,“ řekl se smíchem Nečas. Událost však je podle něj svým způsobem znepokojivá, protože ukázala, jak je možné způsobit „totální zmatení komunikace“. Novinářům může být například zasláno falešné vyjádření některého z politiků a může tak být vyvolán politický konflikt, míní Nečas.

Vicepremiérka Karolína Peake jej doplnila, že některé ze zpráv byly velmi osobní, včetně oslovení. „Tam je potom člověk trochu vylekaný, kam až lze techniku nabourat,“ podotkla. Ztohoven podle svého prohlášení dokázali v úterý rozeslat 585 SMS zpráv na mobily poslanců, členů vlády, vybraných pracovníků Kanceláře prezidenta republiky včetně prezidenta Klause a novinářů.