Ztohoven opět v akci: na Pražském hradě visely rudé trenýrky

Ztohoven opět v akci: na Pražském hradě vyvěsil rudé trenýrky

Ztohoven opět v akci: na Pražském hradě vyvěsil rudé trenýrky Zdroj: Ztohoven

Recesistické skupině Ztohoven se podařilo proniknout na Pražský hrad. V přestrojení za kominíky se její členové v sobotu večer dostali až ke standartě prezidenta republiky s nápisem Pravda vítězí, kterou vyměnili za červené trenýrky.

„Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic,“ uvedla skupina na svém webu. Svůj kousek zároveň zdokumentovala na videu. „Rudé jak čínská vlajka, snad trapností a taky vzteky, vlají dnes nad Prahou (a hraje balalajka), prezidentské trenky,“ podotkli ke svému činu v básni členové Ztohoven.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček reagoval na kousek kriticky. „Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a Hradu českých králů, československých a českých prezidentů,“ napsal na Twitteru. Použil tak obratu, kterým Zeman často označuje své názorové oponenty. „Do včera jediné období, kdy na Hradě nebyla trvale vyvěšena jen Vlajka prezidenta republiky. Za okupace nacisty,“ dodal.

Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková ČTK sdělila, že policejní Útvar pro ochranu prezidenta ČR v sobotu odpoledne zadržel tři muže ve věku od třiatřiceti do jedenačtyřiceti let, kteří odcizili vlajku prezidenta republiky. „Zjistili jsme, že jde o muže, kteří již mají trestní minulost. Příslušníci ochranné služby je předali pražským policistům,“ dodala. Muži jsou podle Macalíkové prozatím podezřelí z trestných činů krádež a výtržnictví.

Zákon o užívání státních symbolů říká, že se fyzická osoba tím, že „zneužije, úmyslně poškodí nebo hrubě zneváží státní symbol České republiky“, dopustí přestupku, za který lze uložit až desetitisícovou pokutu.

Hrad kvůli incidentu připravuje nová bezpečnostní opatření. „Selhaly bezpečnostní složky, a proto se jedná o tom, jak zajistit, aby se podobná situace neopakovala,“ uvedl Ovčáček.