LED žárovky "za korunu" i aukce energií. Jaké jsou aktuální triky podomních prodejců?

Klasické žárovky versus "ledky" a "úsporky" - na kterých nejvíc ušetříte?

Klasické žárovky versus "ledky" a "úsporky" - na kterých nejvíc ušetříte? Zdroj: Profimedia

Systém podpory výzkumu, vývoje a inovací v České republice nevytváří vždy ideální podmínky, aby vznikaly výsledky uplatnitelné v praxi, a nepřispívá ke zvyšování konkurenceschopnosti země
2
Fotogalerie

České domácnosti stále častěji čelí nabídkám zprostředkovatelů, kteří přeprodávají elektřinu nebo plyn. Z často nezávazné přihlášky do aukce se později vyklube smlouva se sankcemi. Množí se také výhružky exekucemi.

Nepoctiví obchodníci v energetice hledají nové způsoby, jak získat podpis na smlouvách na dodávky elektřiny nebo plynu. O množících se případech nekalých praktik informoval Energetický regulační úřad a Česká obchodní inspekce. Upozorňují na ně i spotřebitelské organizace.

Aukce a zprostředkování energií

„Fenoménem posledních několika měsíců jsou aukce energií. Podnikatel se vydá do domácností nebo lidem zavolá a slíbí zprostředkování výhodné aukce. Výsledkem má být lepší cena za energie. Zprostředkovatelé ovšem často nepřiznají, že s nimi spotřebitel uzavře smlouvu, zmiňují se pouze o nezávazné nabídce,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Když lidé podepíší přihlášku do aukce, zpravidla bývá závazná. To znamená, že se zavazují uzavřít smlouvu s vítězným dodavatelem. Pokud by odmítli, hrozila by jim několikatisícová sankce. Může se stát, že se svým dodavatelem mají uzavřenou smlouvu na dobu určitou, kterou nelze předčasně vypovědět, případně s vysokou pokutou. V tomto případě se mohou dostat do potíží, kdy jim z obou stran budou hrozit sankce.

Protože zprostředkovatelé nejsou dodavatelé energií, ale překupníci, nevztahují se na ně regulace a legislativa na energetickém trhu (například energetický zákon). Od smlouvy nebo přihlášky do aukce podepsané při podomním prodeji je možné odstoupit podle občanského zákoníku do 14 dnů od smlouvy uzavřené mimo provozovnu podnikatele.

LED žárovky za tisíce

Už několik let jsou fenoménem na energetickém trhu LED žárovky, které někteří dodavatelé a nyní i překupníci energií rozdávají zdarma. „Ve smlouvách o dodávkách nestanoví žádné poplatky za služby ani sankce, ale lidem se snaží vnutit dárek – úsporné LED žárovky. Obvykle je dostane zákazník za korunu, kterou obchodník často ani nevyžaduje, a podepíše kupní smlouvu. Její součástí je nepřiměřená sankce. Pokud by odstoupil od smlouvy na dodávky energií, musí pak rázem zaplatit vysokou pokutu, často až 2 000 korun,“ uvádí Jana Jelínková z České obchodní inspekce.

Česká obchodní inspekce doporučuje takto vysokou cenu za LED žárovky neplatit. Pokud se ale spotřebitel rozhodne ukončit smlouvu o dodávkách energií, má povinnost žárovky vrátit. „Když jsou poškozené nebo použité, je spotřebitel povinen nahradit podnikateli obvyklou cenu žárovek, případně cenu, o kterou se jejich hodnota oproti ceně obvyklé snížila. Obvyklou cenou není cena určená ve smlouvě, ale cena obvyklá v prodejní síti,“ dodává Jana Jelínková.

Exekuce do 48 hodin

Energetický regulační úřad má nyní na stole případy, kdy dodavatelé vystavené sankce rovnou předali inkasním agenturám, jež začaly spotřebitele bombardovat výhrůžkami rychlé exekuce. Snaží se vzbudit dojem, že pohledávku začnou vymáhat okamžitě po uplynutí 48 hodin. Úřady upozornily, že takový postup není v praxi reálný, protože by mu muselo předcházet rozhodnutí soudu.

„Užívání podobných nátlakových metod považujeme za nepřípustnou formu komunikace se zákazníky. Zadržovat klienty pod pohrůžkou vysokých pokut nebo rovnou exekucí do zdravého konkurenčního prostředí nepatří. Úřad proto v uplynulých týdnech zahájil jedno z dosud nejrozsáhlejších šetření, při kterém si od obchodníků vyžádal několik tisíc smluv o dodávkách energií, ke kterým byly nabízeny právě ony rizikové LED žárovky,“ říká Vladimír Outrata, předseda Rady Energetického regulačního úřadu. Protože šetření stále probíhá, nemohl úřad prozatím zveřejnit jména dodavatelů, jichž se tyto praktiky dotýkají.

S podobným jednáním se setkala i Česká obchodní inspekce. „Zaznamenali jsme případy, kdy jsou spotřebitelé vystavováni pravidelnému nátlaku a výhrůžné SMS zprávy o hrozící exekuci jim chodí prakticky obden. A to i přesto, že LED žárovky vrátili a postupují v souladu s právním stanoviskem České obchodní inspekce,“ dodává ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Podle úřadů je důležité konfliktní situace s dodavateli nebo zprostředkovateli hned řešit. Pokud se zákazník domnívá, že podnikatel nemá na pokutu či úhradu služeb nárok, měl by mu to sdělit písemně. Když nezareaguje, měl by se obrátit na Energetický regulační úřad, jenž řeší potíže s dodavateli, nebo na Českou obchodní inspekci, pokud se jedná o zprostředkovatele.