Počty změn dodavatelů rostou, elektřina totiž zdražuje

Ceny elektřiny na burze jsou o 30 procent vyšší než loni.

Ceny elektřiny na burze jsou o 30 procent vyšší než loni. Zdroj: profimedia.cz

Šéf Energie pod kontrolou zpronevěřil kolem 46 miliónů
Ceny elektřiny na burze jsou o 30 procent vyšší než loni.
Elektřina od Bohemia Energy
Elektřina od Bohemia Energy
5
Fotogalerie

Lidé mají znovu zájem o změnu dodavatele. Ukazují to statistiky. Pokud se trend potvrdí, může být počet změn dodavatelů nejvyšší za posledních pět let. Důvodem je podle analytiků zdražování elektřiny u dominantních dodavatelů.

Od začátku letošního roku do konce dubna si nového dodavatele elektřiny našlo 119 749 domácností, což je o 9 949 více než loni za stejné období. Vyplývá to ze statistik Operátora trhu (OTE ČR). V roce 2017 změnilo dodavatele elektřiny 272 010 domácností. U elektřiny letos pravděpodobně padne pětiletý rekord. Počty změn jsou podpořené zdražováním elektřiny a možností přejít k levnějšímu dodavateli ve zkrácené výpovědní lhůtě.

Rostoucí trend je patrný i u zemního plynu. Za poslední čtyři měsíce změnilo dodavatele zemního plynu 89 900 odběratelů, tedy o 8 567 více než loni ve stejném období. Celkově v roce 2017 našlo nového dodavatele plynu 225 851 domácností.

Silová elektřina zdražuje

„Minulý rok hrála klíčovou roli ve zvýšeném zájmu o změnu dodavatele energií tuhá zima s extrémními výkyvy počasí. Letošní nárůst lze přičíst zejména zvyšování ceny elektřiny ze strany dominantních dodavatelů,“ vysvětluje analytička Markéta Witoszová. Dodavatelé totiž nyní nakupují elektřinu na burze zhruba o 20 procent dráž než před rokem.

Cena silové elektřiny s dodávkou na rok 2019 překročila podle analytika Jiřího Gavora maxima ze závěru minulého roku a atakuje hranici 40 euro za megawatthodinu. „Ještě před dvěma lety, počátkem roku 2016, byla cena pouze těsně nad 20 euro za megawatthodinu,“ připomíná.

Levnější energie a bonusy

Nejčastějším důvodem pro změnu dodavatele je výhodnější nabídka. „Motivací k přechodu k jiné společnosti je nejčastěji cena silové elektřiny,“ potvrzuje Jan Maňas ze společnosti Amper Market. „Dalším důvodem může být nabídka sofistikovanějších produktů, například postupný nákup energie. Právě tento produkt může omezit riziko vlivu náhlých cenových výkyvů při nákupu energií.“

Volbou levnějšího dodavatele může domácnost snížit náklady na energie o tisíce korun. „Změnou dodavatele plynu běžná domácnost ušetří v průměru okolo 5 000 korun ročně, zatímco u elektřiny se jedná o částku průměrně okolo 2 000 korun,“ dodává Markéta.

Lidé se rozhodují i podle bonusů, které jim dodavatelé poskytnou. „Nabízíme například energetická řešení šitá na míru. Zákazníkům dokážeme poradit, jak hospodárně využívat elektrickou energii a jak ušetřit. Využít mohou i našeho energetického poradenství, pomáháme také s výměnou starého kotle a s vyřízením dotací,“ podotýká Božena Herodesová, tisková mluvčí společnosti E.ON.

Fixovat, nebo ne?

S narůstající cenou elektřiny se do popředí znovu dostávají nabídky s fixovanou cenou. Na jejich výhodnosti se ale odborníci neshodnou. „Současný nárůst cen elektřiny pro domácnosti nemusí být zdaleka konečný. Z dlouhodobého hlediska proto doporučujeme najít levnějšího dodavatele a uzavřít smlouvu s fixní cenou na dobu určitou a tím se pojistit proti dalšímu zdražování,“ říká Markéta Witoszová.

„Fixace cen je v situaci rostoucího trhu obecně výhodná. Nese to ale ztrátu možnosti volby levnější nabídky. A já osobně nejsem přívržencem situace, kdy si spotřebitel musí dávat do diáře, že za dva roky lze změnit dodavatele bez sankce, jinak se mu smlouva automaticky prodlužuje. A to už třeba nemusí být tak zdaleka výhodné,“ oponuje Jiří Gavor.