Alain Ducasse (19)
Ducasse je synonymem kuchařského úspěchu. Tento uznávaný chef řídí impérium 36 restaurací po celém světě. Jeho jídlo se ale dostalo i do vesmíru na mezinárodní kosmickou stanici ISS. Ducasse se specializuje na tradiční francouzskou kuchyni. Tu ukazuje třeba i v renomovaném podniku Alain Ducasse at The Dorchester v Londýně.
Pierre Gagnaire (14)
Další oceňovaný Francouz získal svou první Michelinskou hvězdu v 26 letech. Dnes reprezentuje směr francouzské fusion kuchyně. Mezi vlajkové lodě jeho sítě asi dvou desítek restaurací patří londýnská Sketch nebo restaurace v hotelu Balzac v Paříži.
Martin Berasategui (12)
Baskický šéfkuchař, podobně jako Gagnaire, budil pozornost už ve velmi mladém věku. Svou první hvězdu dostal dokonce už v 25 letech. Jeho nejznámější podnik se jmenuje prozaicky - Restaurante Martin Berasategui. Kromě Španělska se Berasategui soustředí také na Latinskou Ameriku, kde má restaurace v Mexiku či v Dominikánské republice.
Yannick Alléno (10)
Další osobnost francouzské kuchyně provozuje po světě 18 restaurací. Včetně jedné z vůbec nejstarších ve Francii, v Evropě i na světě. Ta se dnes se jmenuje Alléno Paris au Pavillon Ledoyen. Alléna kritici uznávají také za formování směru nazývaného Modern Cuisine, jehož je nejviditelnějším reprezentantem. Alléno má na kontě také několik patentů v oblasti gastronomie jako například techniku extrakce omáček do koncentrovaných objemů.
Anne-Sophie Picová (8)
Šéfkuchařka pěti restaurací začínala v rodinném podniku Maison Pic po smrti svého otce v roce 1997. I další své restaurace se snaží držet v rodinné atmosféře, dle svých slov se snaží snoubit historii vaření rodiny Piců s klasickou francouzskou gastronomií.
Gordon Ramsay (7)
Muž plný temperamentu reprezentuje britskou kuchyni. Rodák ze Skotska je známý z řady svých televizních šou. Právě díky televizi je dnes i jedním z nejbohatších šéfkuchařů s majetkem v řádu nižších stovek milionů dolarů. Z mnoha jeho podniků je jeden takzvaným signature - Restaurant Gordon Ramsay in London.

Namíchejte si dobré martini
Thomas Keller (7)
Keller je Američan, vaří ale především francouzskou kuchyni. Jeho hlavní podnik se jmenuje The French Laundry.
Jošihiro Murata (7)
Propagátor japonské kuchyně a mistr takzvaného kaiseki (tradiční japonská vícechodová večeře). Je zástupcem třetí generace rodinné tradice a v Kjótu provozuje dnes víc než sto let starý podnik Kikunoi. K tomu dalších několik restaurací.
Na top chefy a jejich podniky se podívejte v galerii.
Seiči Jamamoto (7)
Jamamoto je oceňován za přístup k modernizaci tradičního kaiseki. Začleňuje do něj například prvky molekulární gastronomie. Do jeho restaurace Ryugin se mnozí jiní šékuchaři jezdí učit. Nedávno otevřel pobočky v Hongkongu nebo Tchaj-peji.
Andreas Caminada (7)
Tento Švýcar se původně věnoval zejména pekařině. Ve svých 26 letech se ale stal šéfkuchařem v restauraci na zámku Schauenstein. Později navázal dalšími podniky hlavně ve vazbě na alpské resorty.
Bonus č. 1: Jöel Robuchon (32)
Tento Francouz sice zemřel ve věku 73 let v roce 2018, do výběru jej ale zařazujeme z úcty k němu. Konkurenční průvodce restaurací pro Michelin, Gault Millau, jej dříve vyhlásil šéfkuchařem století. V jednu chvíli v roce 2016 držel absolutní rekord v počtu michelinských hvězd. Patřilo mu jich 32. Jeho následovníci dnes spravují četné “Ateliéry” (tak se jeho podniky jmenují).
Bonus č. 2: Salt Bae (0)
Na závěr jedna extravagance, byť zatím bez pocty od Michelina. O to víc má ale turecký řezník a restauratér Nusret Gökçe přezdívaný Salt Bae fanoušků, konkrétně třeba na instagramu 35 tisíc. Jeho kreace se steaky, žebry, noži a finálním posolením jsou dnes asi nejvíc sledovaným kulinářským trendem na sítích a je snem mnoha lidí jeho restauraci navštívit. Síť steak-housů Nusr-Et má pobočky v Turecku, v Řecku, v Dubaji, v Kataru, v Saúdské Arábii či ve Spojených státech.