Cannabis na talíři. Vaření s trávou dávno není doménou huličů

Marihuana

Marihuana Zdroj: Tereza Kovandová

Amerika jee známá i jako země, kde klidně skončíte na roky ve vězení za to, že kamarádovi pošlete jednoho jointa. Jenže zákony o marihuaně se poslední dobou rychle mění skoro ve všech padesáti státech USA. Už přes třicet jich přijalo zákony široce legalizující trávu pro rekreační nebo omezené léčebné použití, což se samozřejmě týká i gastronomie. 

Podle nedávného průzkumu „What‘s Hot Culinary Survey“ americké National Restaurant Association dokonce může infuze jídla a pití konopím vytvořit jedinečné kulinářské příležitosti a potenciální nové trhy pro zážitkové stolování.   Ostatně, že se skutečně něco děje, dokazuje i Netflix, který vysílá soutěžní program s názvem Cooking On High. A jakmile něco jednou pronikne do televize, už to nikdy nezastavíte. I proto se nyní na konopí vrhá stále více špičkových šéfkuchařů. A samozřejmě nejen v USA, ale i v Asii, která umí za drogy taky trestat podobně brutálně, jak dobře víme i v Česku. Nejdřív ale jedna technická informace – do konopí se obecně počítá jak dobře známá látka THC, tak kanabidiol zvaný CBD. Oba jsou to kanabinoidy pocházející z rostliny Cannabis, výrazně se ovšem liší svými účinky. THC je sloučenina konopí, která uživatele vzrušuje a obvykle se kouří nebo přidává do receptů ve formě másel, vyluhovaných olejů a dalších; CBD postrádá psychoaktivní vlastnosti a prodává se v gumách, tinkturách, olejích či různých extraktech. Vědecké studie prokázaly, že CBD má významný přínos pro širokou škálu zdravotních problémů a může se pochlubit největším terapeutickým potenciálem ze všech kanabinoidů. Taková brokolice, řekněme. 

„Sníst večeři s konopím je nový zážitek,“ říká Andrea Drummerová, spolumajitelka Elevation Cooperative, společnosti z Los Angeles zajišťující špičkové večírky. Ta je i autorkou knihy Cannabis Cuisine: Bud Pairings of A Born Again Chef, jejíž titul není potřeba překládat. A hlavně, Drummerová je i klasicky vyškolená kuchařka, která ráda spojuje jižanský, cajunský a kreolský styl. Konopí na vaření získává od ekologického farmáře, který trávu pěstuje už třicet let. Drummerová obecně doporučuje, aby plnohodnotné jídlo, například večeře o čtyřech chodech, bylo omezeno na 25 až 30 miligramů konopí, jeho přesné množství v jídle ale vždycky upravuje až podle osobních preferencí hostů.

„Při konzumaci konopí byste si měli dopřát čas na jednotlivé chody, protože chcete, aby na vás konopí působilo chod po chodu. Když se například host po prvních dvou chodech rozhodne, že už cítí účinky, a na poslední dva chody proto už další konopí nechce, můžu jeho množství hned omezit, nebo ho v jídle už dál nepoužívat vůbec. Vždycky záleží jen na hostech, protože chci, aby si odnesli co nejlepší zážitek. Některým lidem stačí deset miligramů konopí, jiní ale snědí  i šedesát. U každého je to jiné,“ vysvětluje Drummerová.  Existuje samozřejmě spousta různých kmenů konopí, s nimiž kuchaři vaří. A různá je i jejich aplikace. Třeba CBD olej bez THC se podává v pipetách, aby si ho hosté mohli sami podle své libosti kápnout na jídlo – třeba grilované krevety. A liší se i ceny za jídlo s infuzí konopí, které můžou být i prémiové. Soukromé menu, v němž nechybějí ani ravioli s dušeným jehněčím, houbami a na česneku praženým konopným olejem a máslem, stojí i 500 dolarů, takže žádný konopný fastfood.

Robert Cantu, šéfk uchař restaurace Grand Tavern by David Burke v The Angad Arts Hotel ve městě St. Louis, používá v receptech CBD bez THC, aby v jídle využil jeho specifické příchutě. „CBD vnáší do jídla jedinečnost svou bylinkovou a zemitou chutí,“ vysvětluje. Unikátním aspektem CBD olivových olejů je i to, že je můžete naplnit různými příchutěmi, jako je třeba citron. Cantu ale podobně připravuje i slané pokrmy, které zahrnují CBD olej podávaný v pipetách. A i on nechává na hostech, jak si chtějí CBD aplikovat: hitem je například guacamole s infuzí CBD s krevetami. U sladkého se nicméně CBD přidává přímo do receptů, jako jsou nejen čokoládová lízátka. „Příchuť CBD olejů se může dost lišit a můžou mít i hodně silnou chuť, takže je dobré vše vyzkoušet a ochutnat předem,“ dodává.

Nejde ale jen o jídlo. Konopí logicky proniká i do nápojů, které do gastronomie patří stejně automaticky. Meredith Berryová, manažerka nápojů ve stejné restauraci jako Cantu, ráda používá extra panenské olivové oleje s obsahem CBD a tyčinky s medem CBD. „Olej je skvělá přísada, ale v koktejlu se nezemulguje. Můžete ho ale použít tak, že ho ponoříte na koktejl, takže slouží jako zvýrazňovač chuti i jako ozdoba,“ říká.  Dobrým příkladem je Cannabee, který vychází z klasického koktejlu Bee‘s Knee. Ten obsahuje gin, citronovou šťávu a medový sirup vyrobený pomocí CBD medové tyčinky. A navíc i kapku CBD citronového oleje plovoucí na hladině nápoje. 

Můžete si ale dát i CBD Spirit Free Martini ozdobené bazalkou napuštěnou CBD olivovým olejem. A když náhodou nemáte konopí dost, nic vám nebrání přikoupit si další dávku CBD za čtyřdolarový příplatek! Asi dvě hodiny jízdy autem od Bangkoku zase najdete restauraci Ban lao rieng, která se stará o rodiny a staré lidi. V jídelním lístku tu mají klasiku, bližší pohled ale odhalí i přítomnost nedovolené složky: konopí. Tedy – jen donedávna. I Thajsko dlouho tvrdě trestalo každého, koho chytili s démonickým plevelem. Jenže i thajská vláda teď obrátila list. V roce 2019 se země stala první v Asii, která legalizovala marihuanu pro lékařské účely. A už o rok později vláda oznámila, že se části rostliny, obsahující méně než 0,2 procenta THC, můžou legálně používat v kosmetice i potravinách.

V listopadu loňského roku se tak Ban lao rieng stal první restaurací v zemi, která podává pokrmy obohacené konopím. Od té doby se rychle objevil nejméně tucet dalších. V Thajsku ostatně mají dlouhou tradici vaření s konopím. Thajci začali míchat tuhle rostlinu pocházející z Asie do bylinných léků a poté i do jídla už před staletími. A pokračovali v tom i po roce roce 1934, kdy se konopí oficiálně kriminalizovalo. Někteří lidé si doma prostě házeli listy konopí do jídla, které vaří pro celou rodinu. Teď ovšem konopí objevily i potravinářské a nápojové fi rmy. V dubnu uvedl Ichitan, největší thajský výrobce čaje, na trh dva nápoje naplněné terpenem, sloučeninou zodpovědnou za konopný pong. A Pizza Company, thajský řetězec rychlého občerstvení, pro změnu nedávno představil příznačně pojmenovanou „Crazy Happy Pizzu“, jejíž přísady obsahují smažený list konopí. Takže, až budete příště v Bangkoku, který Češi stále tak milují, vyzkoušejte určitě nové gastro trendy!