Jak si namíchat nezapomenutelný Manhattan

Značek sladkého vermutu je mnoho a záleží na vás, který vám bude vyhovovat nejvíc. Pokud nechcete zkoušet nic extra, jistí to značky Cinzano nebo Martini.

Značek sladkého vermutu je mnoho a záleží na vás, který vám bude vyhovovat nejvíc. Pokud nechcete zkoušet nic extra, jistí to značky Cinzano nebo Martini. Zdroj: Cook's Illustrated

Lady Churchill, stvořitelka koktejlu Manhattan a mimojiné i Winstonova matka.
Angostura bitters se vyrábí v několika variantách a chutích, do Manhattan patří ty základní.
3
Fotogalerie

Koktejlu Manhattan se oprávněně říká nezapomenutelný drink. Jeho chuť je skutečně jedinečná a buď ho budete milovat, nebo ho zkusíte jen jednou. Koktejl je založený na whisky, takže pokud jste whiskař, Manhattan může být příjemná změna. 

Město New York má pět hlavních oblastí. Bronx, Brooklyn, Staten Island, Queens a především Manhattan. Po všech částech se jmenují známé koktejly, všechny vznikly v New Yorku a ač je to trochu narcistní, můžeme být vděční. Bůh ví jak dlouho bude trvat karanténa a oslavit neděli nestojí nic. 

Winston Churchill byl krom zachránce západního světa také premióvý alkoholik, stejně jako většina lidí v politice. Sám miloval bourbon. Nicméně řeč nebude o něm, ale o jeho matce. Lady Randolph Churchill, celým jménem Jennie Spencer-Churchill ke konci 19 století pořádala v Manhattan Clubu opulentní banquet, na kterém prý podávala nový, dosud neznámý drink. Složený z dobré žitné whisky, sladkého vermutu a bitters. 

Na přípravu musíte bezpodmínečně použít americkou žitnou whisky. Jestliže použijete skotskou, nenamixujete Manhattan, ale koktejl Rob Roy. Detaily jsou zásadní. Pro  přípravu lze použít i bourbon, ale ten je chuťově sladší a žitná je ostřejší.

Dále budete potřebovat bitters. Bitters je v podstatě bylinkový "likér", který koktejlům dodává hořkou nebo hořkosladkou chuť. Bitters původně vznikly jako lékařská záležitost, ale vzhledem k tomu, že každá nemoc je jen zanedbané pití, alkoholici světa rychle vymysleli lepší využití. Do pravého Manhattan patří bitters Angostura, ale můžete využít i jiné značky. Stačí přidat dvě kapky a ještě můžete přidat jednu kapku pomerančového bitters.

Do sklenice s ledem dáte dva dílky whisky, jeden díl sladkého vermutu a zmíněné bitters. Promícháte, nikdy netřepat. Tradičně se Manhattan podává v koktejlové sklenici s černou třešní nebo pomerančovým twistem. To už je pouze estetická zálažitost.