Japonská whisky. Alkoholický nápoj z Asie začíná konkurovat Skotsku i Irsku

Japonské druhy whisky

Japonské druhy whisky Zdroj: CN Traveler

Whisky. Zlatavá, zářící a hypnotická tekutina. Když ji pozorujete, jak ji někdo lije do broušené sklenice, máte najednou pocit, jako by se svět zastavil. Prodává se zhruba milion druhů. Od lacinějších, které neprochází tak dlouhým zraním a péčí, až k opravdu lahůdkovým kouskům. 

Nicméně, jakmile se řekne whisky, každý si představí Evropu. Přeci jen naše starokontinentální hrdost stále drží představu, že nejlepší whisky se vyrábí v Irsku nebo ve Skotsku. Japonsko ale velmi výrazně konkuruje. S přesností a potřebou pro dokonalost, jaká je Japoncům vlastní, se dostávají jejich značky stále do výraznějšího světla.

Nikka Whisky From The Barrel

Nikka Whisky je takovým japonským ekvivalentem Ballantines. Není extrémně drahá a přitom neztrácí na kvalitě. Ze základu ucítíte maliny a kvalitní dřevo.

Yamazaki

Vrchol dostupné kvality, dalo by se říci. Sladká a čistá whisky s tak jemnou ovocnou chutí, že je jako ovocné koktejly, ve kterých je alkohol. Také z ní ucítíte borovicové dřevo s koncovými podtóny citrusů a kandovaného ovoce.

Ichiro’s Double Distilleries

Jedna z moderních whisky od relativně mladých značek. Evokuje podzim, borovicové šišky a sušené fíky. Je dvakrát destilovaná, což jí dodává čistší a jemnější chuť.

Nikka Yoichi

Nikka Yoichi je na ostřejší a kořeněnější straně. Můžete z ní cítit hřebíček, jablka a hrušky v jemní symfonii sladkého a pálivého. Není úplně pro každého, protože zmíněné koření je znatelné, ale pokud si užíváte ten kick, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Hibiki Suntory Whisky

Pokud jste viděli film Ztraceno v překladu, kde epický Bill Murray jede do Japonska točit reklamu na whisky Suntori, asi už víte. Má květinové aroma a chuťově jemné medové a dřevěné tóny.

Kikou

Tato whisky rozhodně není pro každého. Naopak, je jen pro 300 šťastlivců a znalců ročně. Značka je malá, nesnaží se extrémně vydělávat, protože jde spíše o vášeň. Nechávají ji zrát ve starých sudech po skotské whisky jako poklonu původu whisky. Je údajně neobyčejně květinová a přitom hluboká. A jak zmíněno, ročně vyprodukují pouze 300 lahví.