Češi letos zbohatnou. Po konci intervencí koruna posílí až o šest procent

...

... Zdroj: Shutterstock

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
19
Fotogalerie

Tři měsíce možná dělí českou korunu od největšího kurzového veletoče od listopadu 2013. Dvouprocentní růst cen, kterým Česká národní banka podmiňuje uvolnění kurzu koruny, se má totiž podle expertů stát realitou už v nejbližších týdnech. 

Centrální bankéři ukončení devizových intervencí během jarních měsíců nevylučují, slabou korunu totiž garantují jen do konce prvního čtvrtletí. Už na počátku dubna tak silnější koruně nemusí stát nic v cestě, skokové zpevnění české měny může dosáhnout až šesti procent.

„Už na začátku letošního roku by měla inflace dokonce přestřelit cíl stanovený centrální bankou,“ soudí hlavní ekonom ING Jakub Seidler. O co rychleji ceny porostou, o to dříve ČNB měnu uvolní. „Zejména rychlejší inflace zkraje roku by mohla vést ke spekulacím na možný rychlejší konec závazku, a to například již v dubnu,“ dodává ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka.

Čtěte téma E15 o intervencích ČNB >>>

Samotná ČNB už dříve avizovala jako nejpravděpodobnější okamžik ukončení intervencí pololetí letošního roku. Dřívějšímu datu uvolnění měny má nahrát i silnější aktivita zahraničních spekulantů na posílení koruny. Ti jen od loňského ledna do konce listopadu s vidinou budoucího posílení české měny skoupili české státní dluhopisy za 118 miliard korun, tedy 62 procent všech bondů vydaných loni ministerstvem financí.

„Pokud dosáhne inflace cíle již v prvním čtvrtletí, dá se očekávat silný příliv spekulativního kapitálu, což může být důvodem pro dřívější ukončení kurzového závazku,“ soudí ekonom České spořitelny Jiří Polanský.

„Předpokládáme, že koruna nejprve posílí do pásma 25 až 26 korun za euro, ale následně se stabilizuje kolem 26,50,“ odhaduje vývoj kurzu české měny po uvolnění kurzu hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek. Kurz měny poblíž 25 korun za euro by podle něho zároveň spustil intervenční reakci ČNB.

„V prvních týdnech může docházet k výrazným výkyvům kurzu oběma směry,“ připomíná ekonom Deloitte David Marek. V příštích letech má být ale koruna podstatně tvrdší měnou. Podle Martina Vlčka čeká korunu intenzivnější posílení až během roku 2018, na jehož konci by mělo být euro k mání v kurzu 24,50.

Video placeholde
Guvernér ČNB Jiří Rusnok • Hana Filipová, E15

Letos má být lépe
Česká ekonomika letos mírně zrychlí tempo z 2,5 na 2,6 procenta. Vyplývá to z prosincového průzkumu ČNB mezi šestnáctkou ekonomů domácích a zahraničních bank. Hospodářství potlačí vpřed především sílící spotřeba domácností daná vyššími mzdami i poklesem nezaměstnanosti. Bez práce má být ke konci letošního roku kolem čtyř procent lidí, obdobným tempem by měly růst i české výplaty. Kupní sílu obyvatelstva však bude po letech krotit inflace, ceny by měly letos povyrůst o dvě procenta.