ČNB pokračuje v režimu intervencí, sazby nechala beze změny

koruna, peníze, dluhy

koruna, peníze, dluhy

Česká národní banka bude dál hlídat kurz koruny vůči euru, aby neprolomil hranici 27 korun. Bankovní rada ČNB rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí, zároveň nechala úrokové sazby na minimech. Rada zároveň zopakovala, že intervenční rezim neukončí dříve než ve 2. čtvrtletí 2017.

Na počátku srpna bankovní rada zopakovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017. Znovu to uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok v pondělí. V polovině měsíce ovšem řekl, že čas na ukončení devizových intervencí by mohl nastat ve druhé polovině příštího roku. Nyní bankovní rada nejbližší možný termín stanovila na druhé čtvrtletí příštího roku. 

"Od srpnového zasedání bankovní rady nedošlo v tuzemské či globální ekonomice k událostem, jež by ČNB tlačily k úpravě její politiky tím či oním směrem," uvedl k dnešnímu rozhodnutí hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Roli mohla podle něj sehrát i skutečnost, že dnešního se zúčastnili pouze čtyři členové ze sedmičlenné bankovní rady.

Bankovní rada dnes zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako "poblíž hladiny 27 Kč/EUR". Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Další intervence provedla centrální banka loni v červenci a pokračovala v nich v dalších měsících. Podle dostupných statistik celkem do konce letošního července intervenovala za zhruba 563 miliard korun.

Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera je otázkou, zda dnešní krok ČNB bude z pohledu snížení spekulací účinný. "Trh totiž nespekuloval proto, že by očekával exit konkrétně v 1. čtvrtletí 2017, ale proto, že se termín exitu již začal jasněji přibližovat a nacházel se v jednoletém horizontu. To po dnešním jednání však platí o to více," uvedl.

Dnešního zasedání bankovní rady se zúčastnili čtyři ze sedmi členů rady. Na jednání nebyl přítomen viceguvernér Mojmír Hampl a členové bankovní rady Pavel Řežábek a Vojtěch Benda.