Investoři skupují firmy nejagresivněji od krize kvůli blížícímu se konci intervencí

Avia,

Avia, Zdroj: E15 anna vackova

Slavnostní zahájení výroby nové společnosti Tatra Defence Vehicle
Tatra vyrobila největší automobil
Tatra vyrobila největší automobil
Tatra vyrobila největší automobil
Tatra vyrobila největší automobil
16
Fotogalerie

Hrozba zavedení záporných sazeb stejně jako sázky na tvrdší korunu ženou domácí i zahraniční kapitál do masivních nákupů českých firem. Podle statistik poradenské společnosti EY tak Česko zažilo rekordní pokrizový půlrok v objemu fúzí a akvizic. Investoři ve 194 transakcích utratili přes 120 miliard korun, tedy o tři čtvrtiny více než loni.

 

Česko se tak v prvním pololetí stalo akviziční jedničkou v regionu střední a východní Evropy. „Primární snahou investorů je spíše ochrana kapitálu než maximalizace zisku. Každý, kdo očekává záporné úrokové sazby, se intenzivně rozhlíží po jakýchkoli aktivech, která by hodnotu jeho majetku ochránila. K ukončení intervencí ČNB na devizovém trhu může dojít rychle a nečekaně, a čeští i zahraniční investoři tak velmi stojí o umístění svých prostředků do korunových aktiv, tedy i českých firem,“ uvedl šéf české EY Petr Kříž s tím, že český trh fúzí a akvizic má opačný vývoj než ve zbytku Evropy i světa, kde objem nákupů naopak slábl.

O zhruba tři čtvrtiny tuzemských akvizic se postaral český kapitál. Nejaktivnější byla skupina Czechoslovak Group miliardáře Jaroslava Strnada, která uskutečnila pět transakcí. Získala například firmy Avia a Prim.

Vše o intervencích ČNB si přečtěte zde

Druhým byla čínská CEFC se čtyřmi transakcemi, jež pokračovala v loňských nákupech. Největší domácí transakcí se známou hodnotou byla koupě cestovní dovolenkové agentury Invia společností Rockaway Capital za zhruba 85 milionů dolarů.