Koruna je nejslabší od konce intervencí

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Co jsou intervence ČNB?
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
9
Fotogalerie

Koruna se dnes dopoledne dostala vůči euru na 26,80 Kč/EUR, což je nejslabší hodnota od ukončení intervencí. Za necelé dva týdny se tak dostala nejblíže k 27,00 Kč/EUR, což byla hranice, kterou Česká národní banka do 6. dubna bránila. Po dopoledním oslabení dnes koruna opět mírně posílila a kolem 10:40 se obchodovala za 26,75 Kč/EUR. Vyplývá to z informací na webu společnosti Patria Online.

Podle analytika Tomáše Vlka ze společnosti Patria se koruna po velikonočních svátcích vydala dál umazávat zisky, které nabrala po ukončení intervenčního režimu. "K ústupu koruně nezavelely žádné nové zprávy z domácí ekonomiky," uvedl s tím, že za oslabením může být nervozita trhu.

Ve čtvrtek před velikonočními svátky koruna uzavírala vůči euru na 26,70 koruny za euro, za týden od ukončení intervencí tak byla o 30 haléřů silnější. Zatím nejsilnější byla v pondělí 10. dubna, kdy po zveřejnění inflačních dat Českým statistickým úřadem zpevnila až k 26,50 koruny za euro.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok před týdnem uvedl, že bankéři čekali po ukončení režimu větší výkyvy kurzu koruny. Silnější výkyvy ale podle něj ještě mohou nastat. "Množství korun, které nakoupili hráči na trhu, je obrovské a je jasné, že hledání dlouhodobější rovnováhy kurzu bude trvat déle a může dojít k silnějším výkyvům," uvedl v úterý.

Před zahájením intervencí v listopadu 2013 se koruna obchodovala pod 26 korunami za euro. Od zahájení intervencí do konce února ČNB utratila na devizovém trhu 1,5 bilionu korun, celkové odhady hovoří o dvou bilionech korun.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>

Video: Co jsou intervence?

Video placeholde

Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec