Poslední opora padla. Čeští exportéři hlasují pro uvolnění koruny

Video placeholde
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
8
Fotogalerie

Politika slabé koruny přestala být atraktivní i pro firmy, kterým doposud nejvíce pomáhala. Mezi exportéry totiž převážil názor, že Česká národní banka by měla devizové intervence ukončit pokud možno co nejdříve.

Na základě průzkumu Asociace malých a středních podniků a Komerční banky, který má deník E15 k dispozici, to tvrdí čtyři z deseti exportérů. Více než čtvrtina vývozců navíc hodnotí dopady slabé koruny na svůj byznys nepříznivě.

„Firmy vědí, že ukončení intervencí by nastalo tak jako tak. A raději upřednostní uvolnění koruny za situace, kdy mají dostatek zakázek, než později. Za rok totiž může být situace úplně jiná. Silnější měna v kombinaci s poklesem objednávek by exportérům namíchala těžko stravitelný koktejl,“ uvádí šéf asociace Karel Havlíček.

Vývozci upřednostňující brzké uvolnění koruny argumentují zejména tím, že výhodu slabé národní měny na zahraničních trzích stírá efekt dražších výrobních vstupů. „Máme v eurech zhruba vyrovnaný export s importem, takže ve výsledku je pro nás kurz koruny neutrální. Před intervencemi jsme navíc vhodným řízením nákupů obvykle vydělali na pohybech kurzu,“ vysvětluje Jiří Belinger, majitel firmy Vari zásobující desítky zemí světa zahradní technikou.

O co u intervencí jde, se dozvíte ve videu:

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

V ideálním případě by podle něho bylo ukončení intervencí do poloviny roku. I tak ale převažují hlasy těch vývozců, kteří více než tři roky trvající závazek centrálních bankéřů nepustit cenu eura pod 27 korun hodnotí jako přínos.

Intervence prý pomohly takřka polovině zpovídaných firem. Pro pokračování intervencí by tak podle průzkumu zvedla ruku třetina exportérů. I mezi stoupenci slabé koruny ale zaznívají kritické hlasy.

„Když dostanete něco zadarmo, tak vás to vždycky trochu ukolébá. Po ukončení intervencí sice nevoláme, ale i tak tahle politika centrálních bankéřů už od počátku nebyla dobrá,“ soudí Libor Musil, vlastník firmy Likos vyvážející zateplovací systémy pro budovy.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>

Ani levná koruna totiž českému zboží prorazit do světa nikterak nepomohla. „V posledních letech i přes oslabenou korunu celková míra exportu klesá,“ dodává Havlíček.

Takřka šest z deseti domácích exportérů z řad malých a středních podniků zůstává nezajištěno. Vedou je k tomu nejistota související s termínem ukončení intervencí i stálé posouvání tohoto termínu stejně jako rozporuplné názory na vývoj kurzu koruny. „Predikce jsou nejisté, koruna může posílit i oslabit, tak jsme to nechali nakonec raději otevřené,“ uvádí majitel firmy Metalkov Evžen Reitschlager.

Podle průzkumu asociace bude v předvečer potenciálního uvolnění české měny, které může přijít už na začátku dubna, zajištěna necelá polovina firem.

„Hlavním důvodem je, že podnikatelé prodávají s ohledem na objem méně výrobků a ještě nedosahují vysoké přidané hodnoty a marže. To znamená, že cena za zajištění by pro více než polovinu z nich znamenala zásadnější dopad do zisku,“ doplňuje Havlíček.

Hodnocení intervencí ČNB u exportérůHodnocení intervencí ČNB u exportérů|E15