Developer CTP si došel pro 17 miliard. Půjčil si čtyřikrát levněji než český stát

Richard Wilkinson, CTP

Richard Wilkinson, CTP Zdroj: E15 Michael Tomeš

CTPark Letiště Praha
2
Fotogalerie

Developerská skupina CTP vrhla na trh obrovskou dluhopisovou emisi. Primárně zahraničním investorům prodala nizozemská matka tuzemského developera balík dluhopisů v objemu 700 milionů eur, tedy v přepočtu za více než 17 miliard korun. Zelené bondy poslouží primárně k rozvoji hlavního byznysu firmy i jako výhodnější alternativa financování k méně výhodným bankovním úvěrům. Skupina začala oproti bankovnímu financování více sázet na dluhopisy už dříve, kupci bondů totiž požadují podstatně nižší úroky než banky.

„Vrátili jsme se v lednu na dluhopisové trhy, abychom si zajistili financování po zbytek roku, a to především pro náš rychle expandující byznysový segment logistických a průmyslových aktiv. Věříme, že s rostoucími úrokovými sazbami a sílícími inflačními očekáváními nastal nyní optimální okamžik pro naši další dluhopisovou emisi,“ uvádí finanční ředitel CTP Richard Wilkinson.

Podle Wilkinsona rozhodující část emise skoupili velcí institucionální investoři ze zemí Beneluxu. „Zhruba dvě třetiny emise skoupili správci aktiv,“ dodává Wilkinson. 

Masivní várka zelených bondů splatných za čtyři roky nabízí investorům roční výnos 0,875 procenta. To je například čtyřikrát nižší úrok, než za který je schopen si v korunách půjčit český stát. Srovnatelný eurový dluhopis německé vlády nese aktuálně záporný úrok na hranici půl procenta. Právě nepříznivé úrokové klima v eurozóně je jedním z důvodů solidního zájmu investorů i o relativně nízko úročené bondy CTP. 

„Dosažený výnos je za situace obecně rostoucích dluhopisových výnosů ve světě pro skupinu velmi dobrý. Relativně nízkého úroku dosáhlo CTP díky takzvanému zelenému označení dluhopisů i z hlediska příznivých vyhlídek byznysu firmy,“ uvádí analytik JT Banky Pavel Ryska. Logistický byznys se podle něho v současnosti chlubí vysokou mírou obsazenosti a relativně omezeným rizikem obratu tohoto trendu v dohledné budoucnosti.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub

Skupina CTP si pro miliardu eur ze zelených bondů přišla už loni v červnu. Tehdy se firmě podařilo na taktéž čtyřletých papírech dosáhnout ještě nižšího úroku na úrovni pouhého půl procenta. Dluhopisové financování velkých tuzemských realitních firem je stále častější.

„Zejména pro ty z firem, které jsou schopny oslovit zahraniční investory, jimiž jsou typicky institucionální investoři a penzijní fondy ze západní Evropy,“ říká partner poradenské společnosti EY David Zlámal. Ti podle něho hledají nízkorizikové alternativy za nulové či záporné výnosy státních dluhopisů. 

Skupina CTP už emitovala obdobně velké dluhopisové emise na podzim roku 2020. Obdobné balíky dluhopisů na trh dlouhodobě žene realitní skupina CPI miliardáře Radovana Vítka. Ta zkraje roku dokázala investorům rovněž prodat papíry v obdobném objemu.