Bitcoin čeká na nový impulz. Cenu může vyhnat nahoru schválení ETF fondu

Trh s bitcoiny vyčkává na zásadní rozhodnutí americké federální Komise pro cenné papíry.

Trh s bitcoiny vyčkává na zásadní rozhodnutí americké federální Komise pro cenné papíry. Zdroj: Midjourney

Nejnovější přísun informací, postřehů a zajímavostí ze světa investic.

V tomto vydání Investičního newsletteru e15 se dočtete:

  • bitcoinový trh vyčkává na klíčové rozhodnutí regulátora,
  • ze vstupu biotechnologické společnosti vlastněné PPF na pařížskou burzu sešlo,
  • pražskou burzu oživí akcie firmy Martina Vohánky,
  • co si myslí americký investor Howard Marks o konci éry levných peněz
  • plus další dění ve světě investic.

Jaroslav Krejčí (twitter: @JKrejci_)

Co zaujalo 📻

Svět kryptoměn stojí podle filozofa, investora a matematika Nassima Nicholase Taleba na tom, že jednotlivé digitální měny kupují noví a noví lidé. „Až skončí přísun hlupáků, ceny zkolabují,“ řekl autor bestselleru Černá labuť minulý týden v Praze, kde vystoupil na konferenci SHIFTS23 pořádané deníkem e15. Analýza Banky pro mezinárodní vypořádání (Bank for International Settlements; BIS) dává jeho slovům do značné míry za pravdu.

Téma je nyní o to aktuálnější vzhledem k tomu, že se nejspíš blíží moment, kdy regulátor amerického kapitálového trhu schválí první americký burzovně obchodovaný fond, který bude moci mít v držení přímo bitcoin. To by mohlo spustit novou spekulativní horečku.

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Archiv newsletteru

„Za prvé jsme zjistili, že rostoucí cena bitcoinu je spojená s významným nárůstem počtů nových uživatelů, tedy nových investorů,“ píší v loni zveřejněné a letos aktualizované analýze experti Banky pro mezinárodní vypořádání. „Naše druhé hlavní zjištění je, že na růst cen reagují svými nákupy menší uživatelé kryptoměnových platforem. Velcí vlastnící bitcoinu (takzvané velryby) naopak takové situace využívají k prodejům,“ uvádějí dále.

Údaje o obchodech uskutečněných na kryptoměnových platformách v období let 2015 až 2022 podle expertů BIS dokazují, že velcí hráči dosahují zisků na úkor retailu, tedy prodělávajících drobných investorů a spekulantů. Nejvíce se přitom do spekulací na vývoj ceny bitcoinu zapojují mladí muži ve věku do 35 let.

Jinak řečeno, „hloupý“ retail zlákaný vidinou snadného zbohatnutí má tendenci nakupovat a následně prodávat bitcoin v nevhodnou dobu, a tak přichází o peníze. Zejména v býčí (růstové) fázi trhu jsou pro zmíněné velryby nezkušení lidé lehkou kořistí.

Kryptoměnový trh prošel dosud dvěma hlavními spekulativními horečkami. Napřed v roce 2017 vzrostla cena bitcoinu z úrovní okolo jednoho tisíce dolarů až na téměř 20 tisíc, v následujících dvou letech ale výrazně propadla. Druhá mánie přišla v období pandemie covidu, kdy centrální banky podpořily sázky na vývoj cen bitcoinu a dalších rizikových aktiv politikou extrémně nízkých nulových sazeb a pumpováním peněz do ekonomiky.

V roce 2021 se cena bitcoinu dvakrát dostala nad hranici 60 tisíc dolarů. V závěru minulého roku už byl kurz zpět pod 20 tisíci dolary, letos však opět roste. Stále je nicméně zhruba na polovině rekordních úrovní.

Trh s nejznámější a nejvýznamnější kryptoměnou by však brzy mohl dostat nový impulz, který by mohl spustit novou spekulativní horečku a možná i vyhnat cenu o desítky tisíc dolarů výš. Zdá se, že americká federální Komise pro cenné papíry vedená Garym Genslerem by mohla v nejbližších měsících dát zelenou ETF fondu, který by mohl investovat přímo do „fyzického“ bitcoinu.

Něčemu takovému se Genslerův úřad dosud bránil – žádosti o založení takového spotového bitcoinového ETF odmítal s tím, že by v něm byli zejména retailoví investoři vystaveni cenovým manipulacím na nedostatečně regulovaném kryptoměnovém trhu.

Společnost Grayscale Investment, jež je jedním ze žadatelů, však na sklonku léta dosáhla velkého průlomu. Soud jí dal za pravdu, že argumenty Komise pro cenné papíry jsou nedostatečné, obzvlášť když už od roku 2021 firma Proshares může provozovat burzovně obchodovaný fond (konkrétně Bitcoin Strategy ETF) investující do termínových kontraktů na bitcoin. Ceny u termínových kontraktů jsou propojené s vývojem na spotovém trhu, takže odmítavá argumentace Genslera a spol. nedává příliš smysl.

Komise se tento měsíc rozhodla proti verdiktu soudu neodvolat. To dává Grayscale, ale také dalším velkým investičním firmám, jako je BlackRock, Fidelity či Invesco, naději, že jim Genslerův úřad schválí již dříve podané žádosti.

V reakci na to cena bitcoinu již nyní mírně roste. Hráči na trhu očekávají, že regulovaný a přes významné brokerské platformy snadno dostupný produkt v podobě ETF přiláká do bitcoinu miliardy či desítky miliard dolarů od nových investorů. A to nejen těch malých, ale i velkých například z řad fondů či institucí spravujících peníze movitým rodinám.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat