České vládní dluhopisy porážejí inflaci. Naskočit do nich se může vyplatit i dnes

České vládní dluhopisy letos investorům vynášejí a dokonce porážejí inflaci.

České vládní dluhopisy letos investorům vynášejí a dokonce porážejí inflaci. Zdroj: Grafika E15

Vítejte u posledního letošního vydání Investičního newsletteru e15. Během svátků se odmlčí a zpět bude 8. ledna. Ještě než usedneme ke štědrovečernímu stolu a o pár dní později oslavíme příchod nového roku, nás ale čeká jedna zásadní událost. Ve čtvrtek 21. prosince má bankovní rada České národní banky na programu měnově-politické zasedání. A je možné, že klíčová úroková míra zamíří po dlouhé době dolů. Naposledy ČNB snižovala sazby v květnu 2020 v reakci na pandemii covidu. Blížícímu se jednání centrálních bankéřů je věnována i část tohoto newsletteru.

Nechybějí ani další novinky a důležité momenty ze světa kapitálových trhů, nejprve ale stručný přehled zpráv.

Stručně 📰

Český startup Rohlik, v jehož čele stojí zakladatel Tomáš Čupr, chce na začátku příštího roku získat další peníze na rozvoj. Online prodejce potravin použije finance na ovládnutí německého trhu, což označuje za klíčový krok pro celkový úspěch firmy. (e15 / Sifted)

Investiční konglomerát Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta pokračuje v odprodeji podílu v americkém výrobci osobních počítačů HP. Jeho akcie přitom začala Buffettova společnost nakupovat teprve na jaře 2022. (CNBC)

Evropský výrobce spotřebního zboží Unilever, do jehož portfolia patří například značky Dove, Hellmann’s nebo Cif, čelí vyšetřování ohledně možného „greenwashingu“. Britský úřad dohlížející na hospodářskou soutěž zkoumá, zda Unilever neklamal veřejnost při informování o dopadu jeho produktů na životní prostředí (BBC News)

• Akcie francouzské zábavní a telekomunikační skupiny Vivendi minulý týden na pařížské burze výrazně posílily. Důvodem bylo oznámení o možném rozdělení skupiny na tři části. Jejich základy by tvořily televizní společnost Canal+, mediální agentura Havas a investiční větev. Od zvažovaného kroku si vedení slibuje zvýšení ocenění jednotlivých divizí. (Reuters)

Americká brokerská platforma Robinhood, která je průkopníkem bezplatného obchodování, se snaží získat více movitých klientů. V minulosti cílila hlavně na menší investory a tradery. Robinhood nyní nabízí potenciálním bohatým zákazníkům jednoprocentní bonus za přesun aktiv. Nalákat se tak už platformě podařilo přes 150 uživatelů s objemem majetku nad jeden milion dolarů na kontě. Od začátku akce před necelými dvěma měsíci získala nové klienty s účty za více než 1,1 miliardy dolarů. (Wall Street Journal)

Ratingová agentura S&P Global zveřejnila vůbec poprvé vyhodnocení rizikovosti nejpoužívanějších stablecoinů. Jde o kryptoměny, jejichž hodnota je na rozdíl od bitcoinu kurzově navázaná na hodnotu amerického dolaru. Nejznámější z nich je tether. S&P zkoumala mimo jiné transparentnost, likviditu a kvalitu aktiv, kterými jsou stablecoiny kryty. Mezi nejlépe hodnocenými vyšel například USD Coin, naopak tether patří k těm horším. (S&P Global)

Ještě než budete pokračovat...

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Archiv newsletteru

Téma týdne 📻  

Na rozdíl třeba od Spojených států v Česku zatím chybí pasivní burzovně obchodovaný fond (ETF), jehož prostřednictvím by bylo možné jednoduše a poplatkově levně kopírovat vývoj portfolia českých vládních dluhopisů obchodovaných v korunách. Nejspíš proto, že český trh je příliš malý. Přesto by v posledních dvanácti měsících mohl posloužit jako spolehlivý ziskový nástroj i pro konzervativnější investory. S&P Czech Republic Sovereign Bond Index dosáhl za uplynulý rok nárůstu o 9,38 procenta. Ukazatel měří návratnost investice do koše českých státních dluhopisů.

Investor, který české státní dluhopisy nakoupil přímo například přes brokera, porazil i inflaci – její meziroční míra byla v listopadu 7,3 procenta. Bez započtení vlivu plošné vládní pomoci domácnostem se zvýšenými náklady na energie (tzv. úsporný tarif) do indexu spotřebitelských cen v roce 2022 by meziroční cenový růst činil dokonce jen 4,7 procenta. Zhodnocení dluhopisů je tak vyšší, než jakého se dalo dosáhnout na nejlépe úročených spořicích účtech a termínovaných vkladech. A vydělaly dokonce víc než takzvané repo fondy, jejichž výnosy jsou navázané na základní úrokovou míru ČNB.

Už na začátku letošního března jsem ostatně v newsletteru psal, že přišel čas „přesunout peníze ze spořicích účtů do dluhopisových fondů“.Od té doby si S&P Czech Republic Sovereign Bond Index připsal dokonce 10,2 procenta.                           

VÝVOJ S&P CZECH REPUBLIC SOVEREIGN BOND INDEX

VÝVOJ S&P CZECH REPUBLIC SOVEREIGN BOND INDEXVÝVOJ S&P CZECH REPUBLIC SOVEREIGN BOND INDEX|S&P Global

Zdroj: S&P Global  

S&P Czech Republic Sovereign Bond je takzvaný total return index, což znamená, že jeho celková výkonnost zohledňuje nejen pohyb ceny českých státních dluhopisů, ale i výnos z vyplácených kupónů, který by sestavený koš investorům přinesl. Cena bondů se pohybuje inverzně k výnosům: když výnosy klesají, jejich cena roste a naopak.

To potvrzuje i vývoj indexu za toto čtvrtletí, kdy se zhodnotil o více než 5,5 procenta. Odráží slabší vývoj tuzemské ekonomiky, očekávaný pokles sazeb centrální banky a také dění na globálních trzích. Zejména pak v USA, kde se zdá, že úrokové sazby už také dosáhly vrcholu a na jaře by mohly začít směřovat dolů. Taková očekávání se odrážejí i v pohybu cen dlouhodobějších dluhopisů. 

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat