Pilulce se příliš nedaří a ještě kolem toho mlží. Nadšení investorů je pryč

Primární veřejná nabídka akcií společnosti Pilulka na podzim 2020 dostala trh Start do hledáčku širšího okruhu tuzemských individuálních i institucionálních investorů.

Primární veřejná nabídka akcií společnosti Pilulka na podzim 2020 dostala trh Start do hledáčku širšího okruhu tuzemských individuálních i institucionálních investorů. Zdroj: e15 / grafika

Nejnovější várka informací, postřehů a zajímavostí ze světa investic.

V tomto vydání Investičního newsletteru e15 se dočtete:

  • špatné hospodaření a „miskomunikace“ managementu nedělá z akcií Pilulky atraktivní zboží,
  • mnohé majitele rizikových dluhopisů tuzemských firem čeká zklamání,
  • tokijská burza letos zažívá renesanci, na investici do japonských akcií není pozdě,
  • fond Mint koupil developerský projekt od společnosti FINEP,
  • plus další dění ve světě investic.

Jaroslav Krejčí (twitter: @JKrejci_)


Co nás zaujalo 📻

Při vstupu na trh Start pražské burzy v říjnu 2020 se akcie společnosti Pilulka, provozovatele online i kamenných lékáren, těšily obrovskému zájmu investorů. Poptávka při primární veřejné nabídce několikanásobně převýšila nabízený počet cenných papírů, prodejní cena tak dosáhla horní hranice upisovacího pásma 424 korun. O to větším zklamáním je vývoj hospodaření firmy a způsob komunikace managementu.

Zpětně se dá mimochodem říci, že toto IPO dostalo trh Start, který zahájil činnost v roce 2018, do hledáčku širšího okruhu tuzemských investorů, individuálních i těch institucionálních.

Důležitou roli v úspěšném prodeji cenných papírů Pilulky hrálo načasování. V době pandemie covidu byly e-commerce a technologické tituly celosvětově v kurzu. Tržby takových, leckdy i ztrátových firem prudce rostly a investoři očekávali, že dříve či později se pozitivní trend projeví i na ziscích. Na této vlně se v počátečním období po IPO vezly také akcie Pilulky. Rekordu dosáhly v lednu 2022, kdy se kurz vyšplhal až k 1800 korunám.

Část investorů toho využila k výběru zisků. A udělali dobře. Protože od té doby cena akcií Pilulky setrvale klesá. V závěru minulého týdne byla už jen 370 korun, bezmála 13 procent pod původní upisovací cenou. Investory zklamaly už loňské výsledky hospodaření společnosti: tržby vzrostly jen o dvě procenta na 2,5 miliardy korun a hrubý zisk EBITDA se dostal do mírného záporu. Letos je ale na tom firma ještě hůř. Tržby dokonce klesají a za celý rok by měly činit okolo 2,2 miliardy korun, tedy hluboko pod dřívějšími odhady. Zisk EBITDA se jen v prvních šesti měsících dostal do více než 30milionového minusu a pod nulou pravděpodobně skončí i za období celého roku.

VÝVOJ CENY AKCIÍ SPOLEČNOSTI PILULKA OD VSTUPU NA BURZU

Vývoj akcií PilulkyVývoj akcií Pilulky|Burza cenných papírů Praha

Management firmy, který už dříve rozhodl o ukončení aktivit v Rumunsku a o dalších úsporných opatřeních, zdůvodňuje nepříznivý vývoj poklesem celého e-commerce trhu, makroekonomickými faktory a také ukončením spolupráce s poskytovatelem benefitních programů Benefit Plus. Při vstupu na burzu přitom firma očekávala pro loňský rok zisk EBITDA ve výši 50 milionů korun a pro letošní rok dokonce 93 milionů. Pro rok 2024 pak měla dosáhnout EBITDA na úroveň 147 milionů korun.

Zatímco odhady z podzimu 2020 se ještě dají omluvit tehdejším všeobecným optimismem v e-commerce trendech, méně pochopitelná je komunikace managementu v čele s hlavními akcionáři, bratry Kasovými, z posledních měsíců.

V tiskové zprávě vydané 28. června 2023, v níž firma oznamovala restrukturalizační kroky, člen představenstva Martin Kasa uvedl: „Počítáme, že rok 2023 bude nejúspěšnějším rokem v historii Pilulky, čemuž napovídá i první pololetí, kde skončíme okolo šesti procent nad tržbami loňského roku s optimistickým výhledem na druhé pololetí.“ S optimističtějším vývojem prodejů pro rok 2023 pracovala i prezentace pro investory zveřejněná na konci května těsně před zahájením sekundární nabídky akcií (SPO).

Když ale firma minulý týden představovala aktuální výsledky, oznámila, že v prvním pololetí tržby klesly na 1,12 miliardy korun v porovnání s přibližně 1,3 miliardy ve stejném období loni. A že poklesem by měl skončit i celý rok.

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Archiv newsletteru.

Krátce nato při Start Day pořádaném pražskou burzou překvapivý rozdíl v číslech spoluzakladatel a generální ředitel firmy Petr Kasa označil za „miskomunikaci“. Podle něj v létě ohlášený 6procentní růst nezahrnoval pokles způsobený již zmíněným omezením benefitních programů. Jak Kasa upřesnil, za celý letošní rok se kvůli tomu tržby Pilulky sníží přibližně o 300 milionů korun.

Firma, která má veřejně obchodované akcie, si ovšem podobnou „miskomunikační“ chybu nemůže dovolit. Vystavuje se tak podezření, že management možná nehraje s investory čistou hru. Přece jen 300 milionů korun je poměrně významná částka. Její výši alespoň rámcově musel management tušit už před červnovým zahájením SPO – spolupráce s Benefitem Plus byla ukončena k 1. únoru 2023 – a měl ji s investory transparentně komunikovat. Snaha prodat co nejvíce akcií však zřejmě převážila.

V kombinaci s vývojem hospodaření, které značně zaostává za dřívějšími odhady, a působením na nízkomaržovém a vysoce konkurenčním trhu takové chování nedělá z akcií Pilulky zrovna atraktivní zboží.


Co si o hospodaření Pilulky myslí analytici (z reportu analytického oddělení České spořitelny)

„Zveřejněná čísla vyznívají negativně, kdy tržby i provozní zisk za celý rok 2023 pravděpodobně zůstanou znatelně pod našimi odhady. Na základě předchozích vyjádření managementu jsme očekávali lepší vývoj na úrovni celkových tržeb, kdy byl indikován lepší růst firemních tržeb než u celkového e-commerce trhu. Nyní je výhled na vývoj tržeb na úrovni celkového trhu, který oslabuje kolem 10 procent. Za první pololetí jsme odhadovali i vyšší tržby na nových trzích v Rakousku a Maďarsku.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat