Antigenní testy odhalí nakaženého v méně než polovině případů, uvádí německá studie

Antigenní testování.

Antigenní testování. Zdroj: ČTK / Taneček David

Antigenní testování.
Antigenní testování v Motole.
Antigenní testování v Motole.
Antigenní testování v Motole.
Antigenní testování.
6
Fotogalerie

Vědci z německé univerzity ve Würzburgu a její univerzitní kliniky došli k závěru, že rychlé antigenní testy odhalí koronavirovou nákazu jen v necelých 43 procentech případů. Informoval o tom dnes server Business Insider. Vědci přitom analyzovali přes 5 000 výsledků testů u lidí, kteří si nechali provést jak antigenní, tak PCR test.

Pro mnohé se již antigenní testy staly běžnou součástí života a lidé je podstupují, než jdou do restaurace či do kina. Antigenní testy jsou levné, rychlé a je snadné je provést. Nicméně ze studie německých odborníků vyplývá, že koronavirovou infekci odhalují podstatně méně spolehlivěji než PCR test.

Ze studie vyplývá, že pouze u 42,6 procenta nakažených ukáže rychlý antigenní test pozitivní výsledek. Správně negativní výsledek se však testům dařilo odhalit v 98,68 procenta případů.

Antigenní testy sice obvykle spolehlivě rozpoznaly nákazu u lidí s vysokou virovou náloží, vzorky s nízkou virovou zátěží ale často vykazovaly falešně negativní výsledek. Podle vedoucího studie Manuela Kroneho je tato skutečnost problematická zejména v počátečním stadiu onemocnění, kdy daná osoba ještě nemá vysokou míru virové zátěže, ale je již infekční.

"Rychlé antigenní testy mohou v některých případech dát správný výsledek až později než PCR test, a mohou tak u nemocného vyvolat falešný pocit bezpečí," podotkl Krone. Falešně negativní výsledky ke konci onemocnění již podle autorů studie nepředstavují takové riziko, protože nebezpečí přenosu onemocnění tehdy klesá.

Video placeholde
Covid pas a aplikace Tečka • Videohub