Následky brexitu: V izolovaném Severním Irsku ožívají staré problémy

Zatím nejhůře se s novými pořádky vyrovnává Severní Irsko. Po brexitu se ocitlo v izolaci od zbytku Spojeného království. Snímek je z Belfastu.

Zatím nejhůře se s novými pořádky vyrovnává Severní Irsko. Po brexitu se ocitlo v izolaci od zbytku Spojeného království. Snímek je z Belfastu. Zdroj: EHRENBERG Kommunikation, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Regály v severoirských supermarketech se po brexitu vyprázdnily. Řada britských firem tam přestala dovážet zboží. Situace se však podle posledních zpráv zlepšuje.
Ke kritikům brexitové dohody patří zejména severoirští unionisté. Například Sammy Wilson (na snímku) z DUP.
Dopady brexitu pocítili také skotští rybáři. Ceny jejich úlovků se propadly o polovinu.
Problémy má londýnská City. Tisíce předních bankéřů odcházejí do zemí Evropské unie.
5
Fotogalerie

Už přes dva týdny není Velká Británie součástí jednotného trhu Evropské unie. Obyvatelé a podniky z ostrovního státu pociťují první negativní dopady brexitu. Nejhůře se s novými pořádky vyrovnává Severní Irsko, které se v podstatě ocitlo v izolaci od zbytku Spojeného království. Nově vzniklá ekonomická hranice v Irském moři v problematickém regionu opět rozdmýchává staré spory, jak upozorňuje agentura Bloomberg.

První dva týdny roku 2021 způsobily obyvatelům Severního Irska šok. „Byl to naprostý blázinec,“ řekl Bloombergu autodopravce Stephen McAneney, který byl svědkem toho, jak celníci kvůli nedostatečné dokumentaci likvidují zásilky brambor či jablek z Británie.

Britský maloobchodní řetězec Marks & Spencer stáhl z prodejen v Ulsteru tři stovky druhů různého zboží. Na základě nových pravidel je už nemůže do Severního Irska dovážet, nebo se mu to nevyplatí. Některé firmy, jako třeba John Lewis Partnership, přestaly v regionu působit úplně.

Udržet Ulster v klidu bude těžké

Na sociálních sítích kolovaly v uplynulých dnech fotografie prázdných regálů v severoirských obchodech. Reagovali tak rozhořčení zákazníci. Mnozí požadovali zrušení brexitové dohody. Situace se podle posledních zpráv zlepšila a regály jsou opět plné, zavedené kontroly a omezení pohybu občanů a zboží přes Irské moře ale nadále zůstávají předmětem kontroverzí a budou prohlubovat rozpory ve společnosti.

Letos v prosinci uplyne právě sto let od rozdělení ostrova na převážně protestantský sever, který se rozhodl zůstat součástí Spojeného království, a katolický jih, jenž se později stal samostatnou republikou. Tento krok ovšem vedl k mnohaletému konfliktu, který na obou stranách vyhrotily militantní skupiny. Při násilných incidentech a teroristických útocích v oblasti zemřelo v minulém století přes 3500 lidí.

Neklidné období ukončila až takzvaná Velkopáteční dohoda z roku 1998 a vstup obou zemí do Evropské unie, který odstranil státní hranice, a tím pádem i důvody ke sporům. Aby se zabránilo jejich návratu, souhlasil Londýn, že i po brexitu nechá hranici mezi Irskem a Ulsterem otevřenou. Kvůli tomu se však kontroly přesunuly do Irského moře a způsobily zmiňovanou izolaci Belfastu. 

K největším kritikům nových pořádků patří severoirská Demokratická unionistická strana (DUP). Té se nelíbí, že se s regionem zachází jinak než se zbytkem Spojeného království a požaduje přepracování brexitové dohody. Irští nacionalisté jsou naopak spokojení, protože se jim otevřela možnost v budoucnu uspořádat referendum o sjednocení ostrova. Udržet klid v této oblasti nebude pro britskou vládu snadné.

„Britští ani evropští lídři nemají chuť dohodu předělávat,“ myslí si David Phinnemore, odborník na evropskou politiku z Queen’s University v Belfastu. „Její odmítnutí problémy nevyřeší, potřebujeme vidět, jak skutečně funguje v praxi,“ dodává.  

Komplikace pro rybáře i bankéře

Vedle Severního Irska si na nová pravidla těžce zvykají podnikatelé ve Skotsku. Například tamní rybáři si stěžují, že ceny jejich úlovků kvůli brexitu během jediného týdne klesly o 40 až 50 procent a u některých druhů ryb a mořských plodů dokonce o 80 procent.

Řada skotských rybářů je proto ochotná plavit se 48 hodin do Dánska a nabízet své zboží tam. Třeba patnáct tun ďase mořského tam mohou prodat v přepočtu za téměř 800 tisíc korun. To je dvojnásobek toho, co by utržili na domácím trhu. 

Průmyslové sdružení Scotland Food & Drink odhaduje, že vývozci mořských plodů denně přicházejí o zisky ve výši jednoho milionu liber, tedy přes 29 milionů korun. Příčinou je všeobecný byrokratický chaos, který po brexitu nastal.  

Nejistota, která v Británii zavládla po opuštění jednotného trhu, se nelíbí ani finančníkům. Americká banka Goldman Sachs v pátek oznámila, že přesouvá tři až čtyři tisíce seniorních zaměstnanců z Londýna do Evropy. Británie tak přijde o řadu vysoce placených expertů a specialistů ve finančním sektoru. Ten mimochodem tvoří asi sedm procent výkonu britské ekonomiky a více než desetinu daňových příjmů Spojeného království.