Česko přejde od pátku zpět do čtvrtého stupně. Vláda schválila kompenzace za 10 miliard

Tisková konference, které se zúčastnili premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Jan Blatný a vicepremiér Karel Havlíček

Tisková konference, které se zúčastnili premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Jan Blatný a vicepremiér Karel Havlíček Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO)
Premiér Andrej Babiš (ANO, vlevo) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)
Místopředseda vlády, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO)
5
Fotogalerie

Česká republika přejde od pátku 18. prosince zpět do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Opět se tak zavřou restaurace a hotely, fitness centra, omezuje se noční vycházení i shromažďování lidí. Naopak zůstanou otevřené obchody, služby a domovy seniorů. Vláda rovněž přijala kompenzace pro uzavřené provozy, uvedl to předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

„Když jsme rozvolňovali, tak jsem si přál, abychom tak vydrželi do Vánoc,“ řekl Babiš, který si podle svých slov umí představit zklamání restauratérů a dalších lidí, kterým vláda od pátku opět zakazuje podnikat. „Mě to velice mrzí a samozřejmě se za to omlouvám. Bylo to velmi těžké rozhodnutí,“ řekl premiér.

Reprodukční číslo je podle Babiše nyní na hodnotě 1,2. „Musíme okamžitě jednat. Při takovém trendu bychom riskovali do konce měsíce i deset tisíc nakažených denně, a to nikdo nechce,“ řekl Babiš. „Stačí se podívat do Německa, jaká jsou tam opatření. Museli jsme takto rozhodnout. Musíme prioritně ochránit životy našich občanů,“ dodal premiér.

Vláda zároveň přijala kompenzace pro zavřené provozy. Budou moci čerpat příspěvek na mzdy v rámci programu Antivirus ve výši sto procent mzdy. Zároveň ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) oznámil pokračování státního příspěvku na komerční nájemné.

Pokračovat bude podpůrný program Covid Ubytování pro hoteliéry. Nově kabinet schválil speciální bonus pro restaurace Covid Gastro ve výši 400 korun na den a zaměstnance. „Jedná se celkově o kompenzace ve výši 10 miliard korun,“ řekl Havlíček

Se čtvrtým stupněm se v praxi zavírají restaurace, hotely, vnitřní sportoviště pro amatéry, muzea, galerie, hrady, zámky nebo knihovny. Zavřou zoologické a botanické zahrady. Zakazuje se vycházení mezi 23. hodinou a pátou hodinou ranní. Shromažďování je omezeno na šest lidí.

Na rozdíl od situace v říjnu a listopadu tak zůstanou otevřené obchody a služby. „Vyslechli jsme poslance a zrovnoprávnili malé obchody a velké řetězce,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nedělní zákaz prodeje také nebude obnoven.

Zároveň vláda zrušila nařízení, že se z okýnek nesmí prodávat ani káva nebo čaj k přímé konzumaci. Zákaz se nyní vzkazuje jen na alkoholické nápoje. 

Od pátku bude možné otevřít skiareály. „Letošní Vánoce budou poněkud odlišné. O sníh a lyžování ale nepřijdeme,“ řekl Blatný, který upozornil lyžaře, že hotely a restaurace zůstanou zavřené.

Vláda také rozhodla, že žáci a studenti půjdou do školy naposledy v pátek 18. prosince. Skončí také pracovní povinnost medikům, kteří doposud vypomáhali v nemocnicích.

Ministři se nyní upínají k očkování, které má zemi vyvést z neustálého zpřísňování a uvolňování opatření. „Připravujeme velice podrobný plán. Vypadá to, že koncem měsíce přijde zásilka vakcín,“ řekl Babiš. „Musíme veřejnost přesvědčit o tom, že je v zájmu všech se nechat očkovat. Je to zásadní ochrana jejich života,“ dodal předseda vlády.

Vláda už podle Blatného souhlasila s nákupem zdravotnického materiálu pro očkování proti koronaviru přes státní rezervy. Jde třeba o šest milionů injekčních stříkaček.