"Peníze v roušce" poradí, jak chránit finance v koronakrizi

Finanční gramotnost, ilustrační foto.

Finanční gramotnost, ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

V reakci na současnou mimořádnou situaci vznikl nový projekt Peníze v roušce, diskusní webový portál, kde lidé mohou od finančníků obdržet rady, jak ve složité době ochránit své peníze. Na konkrétní dotazy ze světa osobních i podnikatelských financí budou odpovídat odborníci z Finanční akademie, která již 18 let hodnotí finanční produkty v soutěži Zlatá koruna.

O penězích rádi říkáme, že jsou „až na prvním místě“. V současné „koronavirové“ době to neplatí, protože jde především o zdraví nás všech. Nicméně to zároveň neznamená, že by peníze ztratily na důležitosti. Covid-19 stačil už za pár týdnů od vypuknutí pandemie destabilizovat celou světovou ekonomiku. Lidé, zboží a peníze se přestali hýbat. Problémem je i to, že nikdo nemůže s jistotou říci, jak dlouho bude tento stav trvat a jak závažné bude mít následky.

„Nemáme šicí stroje a neumíme šít roušky. Chceme tedy alespoň pomoct tam, kde to umíme a v čem máme dlouholeté zkušenosti. Nejdůležitější je teď samozřejmě zdraví, skoro stejně důležité je ale zachovat si i zdraví finanční, a to jak podnikatelské, tak i pomyslné zdraví svých osobních financí. Proto jsme pro všechny připravili webový portál Peníze v roušce,“ říká zakladatel a ředitel projektu Zlatá koruna Pavel Doležal a neváhá i touto cestou znovu poděkovat všem členům Finanční akademie, kteří se do projektu aktivně zapojili.

Podle Doležala je dobré pokusit se na současné problémy nahlížet i z té lepší stránky: „Já už vidím i pozitivní dopady, třeba urychlení digitalizace a robotizace. Nebo nové modely fungování firem, práce nebo vzdělávání. A třeba nám krize pomůže i k zodpovědnějšímu a efektivnějšímu spravování svých financí.“

Finanční akademie je složena z téměř čtyř stovek odborníků z finančních společností, zprostředkovatelů, podnikatelů, z představitelů akademické sféry, ale i zástupců médií a nezávislých analytiků a odborníků.

Jedním z jejích členů je i ekonom, loňský Finanční akademik roku, Lukáš Kovanda. O novém portálu říká: „Současná koronakrize je stejně nečekaná jak pro lidi finančně gramotné, tak pro ty, kteří mají ve své finanční gramotnosti značné rezervy. Ti druzí však z krize vyváznou se závažnějšími následky, mimo jiné proto, že mají zpravidla menší finanční polštář než ti gramotnější a poučenější. Nikdy ale není pozdě začít svoji finanční gramotnost zvyšovat. A málokdy je to případnější než v době jako je tato. Spousta domácností se ocitne ve finanční tísni a bude tak o to lákavější kořistí pro ty, kdo nabízejí jen domnělou pomoc, nebo se se svými aktivitami dokonce posunuli za hranici zákona. Projekt Peníze v roušce tedy poskytuje nejen expertní rady v ekonomicky těžkém čase, ale lze jej chápat i jako jakousi pomyslnou roušku, která může před nevýhodnými finančními operacemi, či dokonce před podvody, ochránit.“

Své dotazy mohou lidé pokládat na www.penizevrousce.cz nebo na www.zlatakoruna.info/radce

ROZHOVOR

Předseda Finanční akademie, profesor Michal Mejstřík, se intenzivně zabývá eliminací následků koronaviru. Je členem vládního poradenského týmu pro krizové řízení a rekonstrukční pokrizový plán i ekonomického týmu KoroNERV-20.

Jak se můžeme v oblasti financí s koronakrizí nejlépe vyrovnávat? Co je podle vás právě teď nejdůležitější?  

Na vládní úrovni je nyní důležité odpovědně promýšlet jednotlivé kroky a naplánovat takovou strategii, která pomůže nastartovat celou ekonomiku. Ale současně je dobré vidět, že jakákoliv disrupce a ve větší míře i krize nám také dává prostor pro inovace, posun dopředu a hledání nových cest. Je potřeba myslet pozitivně. Myslím, že každá společnost i jedinec může právě ve složitých časech najít příležitost.

Firmy nabízející služby nebo produkty, po nichž je v době koronakrize zvýšená poptávka, asi ano. Těch je ale pouhý zlomek…

Pro všechny firmy je to příležitost dokázat svou inovativnost. Právě nyní mohou ukázat, jak se dokáží kreativně přizpůsobit. Obecně krize může odhalit náš potenciál a hodnoty. Nadarmo se neříká, že ve zlých časech se ukáže pravý charakter, a to i charakter a smysl podnikání.

Můžete říci něco více o činnosti Finanční akademie?

Finanční akademie Zlaté koruny vznikla už před 18 lety a jedním z jejích hlavních úkolů bylo a stále je pomoci lidem vyznat se v nabídce finančních produktů. Cítíme, že dnes toto nabývá na aktuálnosti, možná teď můžeme pomoci ještě více. Informace jsou dnes sice dostupnější, než kdy dříve, ale už jen jejich správná interpretace je leckdy problém. Často jsou nám podávány nesrozumitelně, nejsou dostatečně vysvětleny a opravdu správné pochopení informací mnohdy vyžaduje další hledání a také jejich ověřování. A právě proto může projekt Peníze v roušce lidem opravdu pomoci.

Je pravda, že ne každý má čas hledat v nově přijatých zákonech, natož vyvozovat, jak bude dané nařízení v praxi fungovat a jaký bude mít dopad na jeho finance.

A právě od toho jsme tady my s kolegy z Finanční akademie. Na rádci Peníze v roušce budeme odpovídat na dotazy jednotlivců a radit lidem, jak v této době nakládat se svými penězi, na co mají nárok a jaké konkrétní kroky podniknout.