Přímá pomoc vlády podnikatelům pokulhává za unijními státy. Iniciativa žádá výrazné navýšení

KoroNERV-20 navrhuje odložení plateb daní a pojištění OSVČ do ledna 2021 (ilustrační foto).

KoroNERV-20 navrhuje odložení plateb daní a pojištění OSVČ do ledna 2021 (ilustrační foto). Zdroj: archiv Petra Ahneho

Podle iniciativy KoroNERV-20 dosahuje slibovaná pomoc české vlády podnikatelům fakticky jen 100 miliard. Očekávání na základě politických proklamací byla vyšší. Členové iniciativy kritizují to, že kabinet značnou část kompenzací přenesl na soukromý sektor, jako jsou banky či majitelé nemovitostí.

Neformální sdružení ekonomů, podnikatelů a dalších odborníků KoroNERV-20 navrhuje masivnější přímou pomoc malým a středním podnikům a OSVČ s možností odložit platby DPH a sociálního pojištění minimálně do ledna 2021 nebo například plošné poskytnutí garantovaných úvěrů pro zasažené sektory.

„Česká republika na začátku deklarovala objem pomoci srovnatelný například s Rakouskem, avšak přímá pomoc podnikatelům se z jednoho bilionu korun smrskla pouze na 100 miliard, neboť 900 miliard činí bankovní záruky. Jako první jsme ekonomiku utlumili a jako poslední ji rozvolňujeme“, upozornila členka KoroNERV-20 a rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Vychází přitom z čísel evropského think tanku Bruegel, z nichž plyne, že Česká republika podle avizovaných opatření poskytne na přímou pomoc 0,7 procenta HDP. V sousedním Německu je to však 6,9 procenta, dále například ve Francii 2,4, v Dánsku 2,1 a i ve značně postižené Itálii 0,9 procenta HDP.

Právě na úvěry zasaženým firmám vyčlenila podle dostupných dat jiná sousední země, Polsko, 599 miliard korun. Z toho 150 miliard pro firmy s jedním až devíti zaměstnanci, 50 miliard pro malé a střední firmy od 10 do 250 zaměstnanců. Zbývajících 25 miliard pro velké podniky.

„Všechny citované státy investují do této záchrany výrazně větší částky, než zatím schválila česká vláda. Ta má přitom k přímé pomoci výrazně větší prostor než všechny citované země, protože má čtvrté nejnižší zadlužení z Evropské unie. Může si tedy dovolit nejvyšší přímou pomoc,“ uvedli zástupci skupiny KoroNERV-20.

KoroNERV-20 vznikl jako neformální občanská iniciativa ve druhé polovině března 2020. Primárním cílem je zmenšit dopady pandemie Covid-19 na českou ekonomiku. Všichni členové, mezi které patří například bývalý viceguvernér ČNB Mojmír Hampl, profesor Michal Mejstřík či ekonom Tomáš Sedláček, se na činnosti podílejí zdarma.