INFOGRAFIKA: Evropa v roce vakcíny. Česko vynikne nejnižší nezaměstnaností

Řadu zemí má čekat rychlejší růst HDP než Česko.

Řadu zemí má čekat rychlejší růst HDP než Česko. Zdroj: E15

Očkování proti koronaviru má vést ke konci restrikcí a nastartování ochromených ekonomik. Řada evropských států letos podle Mezinárodního měnového fondu zaznamená vysoký růst HDP. Česko nemá být výjimkou. Naději umocňuje skutečnost, že tuzemská ekonomika se loni propadla méně než MMF odhadoval. Češi ale musejí počítat s vysokou inflací.

Hrubý domácí produkt České republiky loni klesl o 5,6 procenta. MMF ve své podzimní makroprognóze očekával, že to bude ještě o 0,9 procentního bodu více. „Jde se sice o nejhlubší propad HDP v historii samostatného Česka, avšak vzhledem k okolnostem v průběhu roku je výsledné číslo výrazně nad očekáváním,“ upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Letošní rok je ve znamení naděje. Počet použitelných vakcín proti koronaviru se zvyšuje, a s tím i naděje, že se snad již ve druhé polovině roku začne vracet život české ekonomiky do normálních kolejí, pokud efektivně zvládneme vakcinaci,“ dodal hlavní ekonom Deloitte David Marek. Celoroční růst odhaduje mezi 2,5 až třemi procenty.

Česká situace

Předpovědi a realita se ale nejspíše budou znatelně lišit i během „roku vakcíny“. Konkrétně Markův odhad se od několik měsíců starých prognóz měnového fondu liší až o 2,6 procentního bodu. Podle MMF by se měl letos český hrubý domácí produkt zvýšit o 5,1 procenta. Ještě lépe by na tom měli být Slováci či Španělé, jak ukazuje srovnání pro jednotlivé evropské země.

Shrnutí makroekonomických prognóz MMF. Najeďte na jednotlivý stát a dozvíte se více:

Česko by podle MMF mělo opětovně vykazovat nejnižší nezaměstnanost v Evropě. Jeho obyvatelé však musejí počítat s tím, že jim výdělky výrazně více než ostatním Evropanům znehodnotí inflace. Jen v Maďarsku a v Rumunsku má být vyšší.

„Stále navíc hrozí nabídková neboli nákladová inflace: s ekonomickými omezení je dražší, nikoli levnější vyrábět. Kdyby hospodářská omezení výrobu zlevňovala, už dávno by se lidstvo prolockdownovalo k levným cestám na Mars. Největší hrozbou zůstane dlouhodobá snaha o zneužití covidu pro obhajování dalšího zestátňování hospodářské aktivity,“ uvedl v rozhovoru pro E15.cz hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.