Jak koronavirus cvičí s realitním trhem? Makléři očekávají krátkodobý propad cen

Domy, realitní kancelář

Domy, realitní kancelář Zdroj: Profimedia

Nouzový stav dopadl i na realitní trh. Lidé mají jiné starosti a nákup nemovitostí odsouvají na později. Prasknutí realitní bubliny makléři neočekávají. Investoři by ale měli zůstat ve střehu. Domy a byty mohou krátkodobě zlevnit.

Kdo má v paměti poslední ekonomickou recesi v roce 2008 a 2009, pamatuje si i výrazné zlevnění bytů. Některé nemovitosti se propadly i o 20 procent, nejvíce na ceně ztrácely větší byty v méně atraktivních lokalitách. Nějakou dobu pak trvalo, než ceny začaly znovu růst. Podobný scénář nás ale podle oslovených realitních makléřů nyní nečeká. To proto, že ekonomický pokles je způsobený jinými faktory a bankovní i realitní trh se z minulých chyb poučil. Přesto může dojít ke krátkodobému snížení cen některých domů a bytů.

Zamrzlý realitní trh  

Opatření, která mají zastavit šíření koronaviru, se podepisují i na realitním trhu. Většina realitních makléřů přiznává, že obchody s nemovitostmi zamrzly. Lidé mají jiné starosti, a tak nákup bytů a domů odsouvají. Prodeji realit nehraje do karet ani nejistota spojená s obavami o práci.

„Mnoho lidí v těchto těžkých dnech jednoduše nemá chuť ani kapacitu řešit prodej své nemovitosti. Prohlídky aktuálně prakticky neprobíhají. Někteří lidé, kteří se delší dobu chystali na nákup nové nemovitosti, nyní z obchodů couvají. Důvodem jsou právě otázky spjaté s koronavirem, respektive nejistotou ohledně budoucích příjmů,“ uvedl Jan Boruta, jednatel společnosti FérMakléři.cz.

Podobně vidí situaci i realitní makléř Boris Tonev. „Trh s nemovitostmi je na padesátiprocentním provozu oproti stavu před koronavirem. Řada lidí nemá náladu cokoli řešit, bojí se nejistot. Klienti odmítají prohlídky, ustupují od hypotečních úvěrů. Čím delší bude nouzový stav, tím bude stoupat nervozita, což zpomalí trh,“ dodává.

Žádný propad v obchodech naopak neeviduje společnost M&M Reality, která za březen hlásí dokonce vyšší poptávku. „Do jisté míry je to dáno tím, že lidé zůstali doma a mají více času. Pochopitelně jsou ale klienti v posledních dnech opatrní, stěžejní je pro ně bezpečnost. V maximální míře jsme proto přistoupili k elektronické komunikaci, virtuálním prohlídkám, elektronickým podpisům,“ konstatuje Petr Morcinek, majitel holdingu M&M Reality. Podstatné podle něho je, aby nedošlo k úplnému zastavení veškerých obchodů napříč celým, nikoliv pouze realitním trhem, což by znamenalo kolaps ekonomiky.

Čas získat dobrou nemovitost  

Z pohledu kupujícího může současná situace na realitním trhu znamenat i jisté výhody. Na trhu se totiž k prodeji objevují zajímavé nemovitosti. Například rekreační objekty nebo menší byty ve velkých městech, jež majitelé krátkodobě pronajímali turistům. Turistických ruch ale utichl a spolu s ním i zájem o krátkodobé pronájmy.

Makléři očekávají, že nabídka realit v budoucnu poroste. Mimo jiné i o nemovitosti, jejichž majitelé nebudou schopni splácet hypotéku z důvodu ztráty zaměstnání nebo části příjmu. „Nabídku může ovlivnit také případný strach vlastníků, kteří uvažují o prodeji v horizontu půl roku až roku. Právě ty přiměje nejistota začít prodávat v nejbližší možné době. Kombinace snižující se poptávky po nemovitostech a zvyšující se nabídky pak přirozeně povede k poklesu cen,“ uvádí Jan Boruta.

„Nyní je větší šance si koupit zajímavou nemovitost, i když nabídka je pořád slabší než poptávka,“ míní Boris Tonev a dodává: „Určitě budou ve výhodě ti investoři, kteří mají hotovost, drží nemovitosti k dlouhodobému pronájmu a počítají s růstem ceny bytu v čase.“

Pokles cen realit o 10 procent  

Investoři pochopitelně vyčkávají na nejlepší možný okamžik, aby nemovitost koupili za dobrou cenu. Výrazného propadu cen se ale podle odborníků pravděpodobně nedočkají, ačkoli nikdo si doopravdy netroufne nastínit jasný scénář budoucích měsíců a let na realitním trhu.

Pravdou ovšem je, že dosud ceny nemovitostí stále rostly. V posledních týdnech roku 2019 si připsaly ve srovnání se stejným obdobím předešlého roku dalších 2,1 procenta. „Situace se však s příchodem koronavirové krize změnila a s dalším plošným zdražováním už nejspíš nelze počítat. Nabídka se dál rozšiřuje, protože se loni rozjela bytová výstavba, poptávka se ale v důsledku recese nejspíše zadrhne,“ uvádí Petr Dufek z Československé obchodní banky.

Boris Tonev upozorňuje, že zatím se nejedná o klasickou ekonomickou recesi a ekonomika se zotaví, pokud nouzový stav nebude trvat příliš dlouho. „Ceny nemovitostí se mohou lokálně snížit o 10 procent, v menších obcích může být pokles větší. Vše záleží na lokalitě a míře nezaměstnanosti. Jsou lidé, kterých se situace velmi dotkne, ale jiní ji nemusí vůbec zaznamenat. Navíc, banky jsou poučené a opatrné,“ dodává.

Také Petr Morcinek upozorňuje na to, že někteří lidé nemusí na hypoteční úvěry dosáhnout a někteří se dokonce mohou dostat do tíživé finanční situace. „To ale samo o sobě neznamená, že vznikne okamžitý tlak na snížení cen nemovitostí.  Člověk, který nezíská hypoteční úvěr, totiž nebude moci koupit byt za 2 miliony, ale ani za 1,8 milionu. Převis poptávky nad nabídkou je stále tak vysoký, že tento modelový byt zkrátka koupí jiný zájemce,“ doplňuje.

Rozhodne délka nouzového stavu  

Co se nakonec na realitním trhu v následujících měsících odehraje, bude z velké míry záležet na tom, jak a kdy zafungují vládní opatření a kdy dojde k postupnému uvolnění, potažmo odvolání nouzového stavu.

„Nejedná se o recesi, kterou bychom mohli dopředu analyzovat, proto je nyní těžké odhadovat, jak to bude s cenami a celým realitním trhem vypadat. Důsledkem neschopnosti situaci dopředu analyzovat je nyní ekonomický šok. K jeho překonání pomůže snižování úrokových sazeb a další opatření. Jsme v podstatě ve válečném období a nevíme, jak dlouho bude trvat,“ míní Boris Tonev.

Pokud budou vládní opatření trvat řádově týdny, mohl by se realitní trh brzy oklepat. I proto, že byl před krizí v takové kondici, v jaké byl. „Nemovitostí je stále velký nedostatek, poptávka značně převyšuje nabídku. Lidé budou potřebovat prodávat i kupovat. Investoři budou chtít investovat,“ uzavírá Petr Morcinek.