Kam nedosáhne stát, pomáhá město. Obce vyčlenily na podporu podnikatelů stovky milionů

BRNO. Zelný trh v Brně se v pondělí 4. května naplno otevřel kupujícím.

BRNO. Zelný trh v Brně se v pondělí 4. května naplno otevřel kupujícím. Zdroj: Jakub Špiřík

BRNO. Sklizeno ohlásilo: Vyklizeno. Obchod s farmářskými produkty a drahými dovozovými pochutinami na Zelném trhu neustál koronavirovou krizi a stáhl rolety.
BRNO. Život v centru Brna se ve středu dostával stále více do normálních kolejí.
BRNO. Restauratéři v Pekařské ulici v Brně nabízeli zákazníkům obědová menu
BRNO. Na ulicích se objevily na obvyklých stanovštích zase pojízdné stánky s kávou.
BRNO. Bártovi z Hrabětic prodávali na Zelňáku svůj vyhlášený domácí chřest. Jejich rodina je jeho největším pěstitelem široko daleko.
7
Fotogalerie

Vládní programy zaměřené na podnikatele, kteří museli kvůli koronavirové krizi omezit činnost, jsou v plném proudu. Mnozí však na pomoc nedosáhnou nebo na ni čekají moc dlouho. Řada krajských měst proto v posledních týdnech schválila balíčky opatření, která mají firmám ulevit od poplatků či jim na podnikání přímo přispět. Zdaleka přitom nejde jen o Prahu.

Nejštědřejší je v přímé pomoci Ostrava, která jako jediné krajské město ve  speciálním programu rozdává přímo peníze. V dubnu si mohli malí podnikatelé požádat o dar až 20 tisíc korun, od začátku května mohou i střední podnikatelé získat příspěvek až 100 tisíc korun.

„Ostrava je ve velmi dobré ekonomické kondici a mohli jsme proto nezávisle na státu začít podnikat konkrétní kroky, které mají udržet naše město ekonomicky stabilní i během tohoto období,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO), podle kterého město vyčlenilo na tuto pomoc 100 milionů korun. 

Praha se v podobném duchu zaručila za úvěry podnikatelům za 1,5 miliardy korun, přímé dotace ale nejsou v možnostech hlavního města – jen malé a střední pražské firmy by potřebovaly podle představitelů města přes 5,5 miliardy korun.

Většina krajských měst spíše než přímé dotace upřednostňuje odpouštění různých poplatků. Plzeňští radní například připravili dvanáct opatření, mezi která patří například odpuštění nájmů v městských prostorech či odložení poplatků za ubytování. „Nechceme nechat nikoho v našem městě v existenčních potížích,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS), který odhaduje, že město letos vydá na tlumení krize celkem až 250 milionů korun.

K odpuštění či odkladu nájmů, nevybírání poplatků za předzahrádky či ubytování přistoupily také České Budějovice, Liberec, Olomouc, Pardubice nebo Zlín. Podobná opatření zavedlo i Brno. „Zcela plošná podpora všech subjektů, kterých se jakkoli dotkla nynější situace, není bohužel v ekonomických možnostech města. Jsme přesvědčeni, že primárně musí pomoci stát,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Hojně navštěvovaná města jako Praha, Brno či Karlovy Vary už s obavami očekávají příchod letní sezony, která se letos zřejmě obejde bez zahraničních turistů. Brna se například dotklo zrušení řady veletrhů i ohrožený závod Moto GP. Magistráty proto chystají marketingové kampaně na přilákání tuzemských návštěvníků.

Jak žádat o ošetřovné za duben? >>>

Praha dá do podpory cestovního ruchu a kultury až 250 milionů korun, Karlovy Vary až 50 milionů. Obě města chystají podpořit místní firmy tím, že budou dotovat slevové poukazy na ubytování či na návštěvu památek nebo kulturních akcí. „Chtěli bychom náš slevový program spustit k 25. květnu a máme ambici stát se prvním městem v České republice, které touto formou osloví české turisty,“ řekla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

 

Výběr programů krajských měst na podporu podnikání

Praha – COVID Praha – 600 milionů korun

  • Záruční program pro pražské podnikatele, město se šesti sty miliony korun zaručilo úvěry do výše 1,5 miliardy korun, program je již vyčerpaný
  • Další opatření – odklad nájmů, odpuštění poplatků za ubytování, zábor veřejného prostranství a předzahrádky; město tím přijde o více než 300 milionů korun
  • Do podpory cestovního ruchu a kultury Praha posílá téměř 250 milionů korun, návštěvníci hlavního města například získají k ubytování volné vstupenky a poukazy na kulturu

Ostrava – První pomoc podnikatelům – 100 milionů korun

  • Od začátku května si mohou krizí stižení podnikatelé s příjmy do 18 milionů korun ročně zažádat o dar až 100 tisíc korun. Pomoc navazuje na dubnový program, ve kterém mohli malí podnikatelé požádat až o 20 tisíc korun. O 20 tisíc korun si nově mohou v květnu zažádat také neziskové organizace.

Karlovy Vary – Program na podporu turismu a lázeňství – 50 milionů korun

  • Celostátní marketingová kampaň na podporu turismu a vydávání slevových poukazů do místních hotelů a penzionů

Plzeň – Plzeňská protikoronavirová dvanáctka*

  • 12 opatření – například odpuštění nájemného či sleva na nájemném v městských objektech či poskytnutí individuální dotace z rozpočtu města

Brno – Balíček pomoci subjektům postižených pandemií – 25 milionů korun

  • 6 opatření – například úlevy na nájemném, odpuštění poplatků za předzahrádky, podpora Regionální hospodářské komory, podpora kulturních organizací

Hradec Králové – Antivirus – 150 milionů korun

  • Prominutí poplatků za užívání veřejného prostranství a za předzahrádky, odpuštění nájmů, opatření ve školství a kultuře
  • Dalších 10 milionů mělo jít na další podporu podnikatelů

Liberec – Záchranný balíček*

  • Balíček pomoci kultuře, sportu, příspěvkovým organizacím a podnikatelům
  • Podnikatelům a firmám město odpouští poplatky a nájmy v městských prostorech

*Hodnota balíčku není vyčíslena

Pramen: informace magistrátů