Účet hospodských za uzávěru je 14 miliard měsíčně

Hospoda, restaurace, pivnice, U Kocoura

Hospoda, restaurace, pivnice, U Kocoura Zdroj: Michaela Szkanderová

Hospoda, restaurace, pivnice, U Kocoura
Hospoda, restaurace, pivnice, U Kocoura
Řada restaurací zavřela úplně
U Zlatého tygra
Restaurace Bruxx ze skupiny Together v Praze na Náměstí Míru.
11
Fotogalerie

Bary a hospody patří v důsledku aktuálních mimořádných opatření mezi nejzasaženější provozovny v gastronomii. Ani restaurace ale navzdory prodeji jídla přes okénko nebo prostřednictvím rozvozových služeb na tom nejsou nijak dobře. Každých 30 dní uzávěry stojí tuto branži na tržbách 14 miliard korun, vyplývá z dat poradenské společnosti Nielsen.

„Vyčíslená měsíční ztráta je obrovská. Zhruba čtyřicet procent provozoven se snaží přežít v omezeném režimu. Přesto je prodej třeba nápojů prakticky na nule,“ řekl Karel Týra, šéf tuzemské části Nielsen na webináři této firmy. 

V obchodech sice zákazníci po vyhlášení karantény utratili za alkohol o čtvrtinu více než před rokem, když se však zohlední nulové obraty hospod, poklesly celkové tržby za alkohol o 30 procent. 

„Podnikům, které mají otevřeno, se daří dosahovat téměř 70 procent tržeb v porovnání s únorem. Výdejní okénka nebo rozvoz jídla ale zatím provozuje jen třetina všech podniků a ty zbylé zůstávají zavřené,“ uvedl Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která gastronomickým podnikům dodává pokladní systémy.

Přestože se provozovatelé restaurací můžou hlásit o podporu v rámci státních programů, zatím s tím dobré zkušenosti nemají. „Stát chce zcela nelogicky nejdříve po firmách doplatit sociální a zdravotní odvody a daně za zaměstnance a až zpětně refunduje platbu. Kvůli tomu nemá mnoho podnikatelů chuť se o pomoc ucházet. Druhým faktorem je čas. Na konci dubna firmy peníze na březnové mzdy prostě neměly,“ popsal David Petřík, spolumajitel gastronomické skupiny Together. 

Restaurace, hospody, bufety a kavárny mají podle vládního plánu uvolňování opatření souvisejících s šířením koronaviru otevřít 11. května s obsluhou přes výdejní okénko.

V provozu mohou být také venkovní zahrádky. Vnitřní prostory by se pak měly otevřít o dva týdny později, tedy v pondělí 25. května. Vláda zároveň připravuje pomoc zavřeným restauracím a obchodům v podobě úhrady nejméně třetiny nájemného