Ministr zdravotnictví Blatný chce změnit strach z koronaviru v respekt

Nový ministr Jan Blatný (za ANO)

Nový ministr Jan Blatný (za ANO) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Nový ministr Jan Blatný (za ANO) a premiér Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Hlavním úkolem nového ministra zdravotnictví bude zvládání pandemie nemoci covid-19. Po uvedení Jana Blatného (za ANO) do funkce to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Nový šéf úřadu za svůj hlavní úkol označil potřebu změnit vnímání situace a nálady ve společnosti. Podrobnosti chce Blatný představit v pátek. V čele ministerstva zdravotnictví nahradil Blatný Romana Prymulu (za ANO). Bude už třetím ministrem, který se bude snažit pandemii nového typu koronaviru porazit.

Blatného dnes do úřadu uvedl Babiš. „Hlavní téma, které musí pan ministr řešit, je samozřejmě pandemie covidu-19,“ řekl předseda vlády novinářům. Objektivní data o tom, jak fungují poslední opatření, budou podle Babiše k dispozici v pátek. Modely vývoje epidemie podle něj zatím nejsou jasné a do statistik zasáhl středeční státní svátek.

Podle Blatného nebude nutné vládní opatření zásadně zpřísňovat. „Nemůžu vám hned po svém nástupu říct, co udělám. Ale můžu vám slíbit, že rozhodování bude založené na datech, která budou sdílená a musí být všem srozumitelná,“ uvedl. Dodal, že jako jednu z prvních věcí chce s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) řešit případné znovuotevření škol.

Za hlavní úkol pro sebe a resort zdravotnictví označil Blatný potřebu změnit vnímání situace a nálady ve společnosti. Strach z viru, který lidi paralyzuje a rozděluje, je potřeba přeměnit v respekt, řekl.

Služeb svého předchůdce Prymuly, jehož rezignaci dnes přijal prezident Miloš Zeman, chce Blatný dál využívat, protože je podle něj skvělý odborník. Epidemiolog Prymula musel z vedení ministerstva odejít poté, co byly minulý týden zveřejněny fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci, která měla být zavřená, a usedá do auta bez roušky.

Dopady epidemie koronaviru na každodenní život lidí se dnes zabýval Senát. Horní parlamentní komora souhlasila s tím, že ošetřovné bude stát vyplácet zaměstnancům po celou dobu uzavření škol kvůli epidemii nového koronaviru nebo nařízené karantény dítěte. Dávka bude činit 70 procent denního vyměřovacího základu. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident. Dávka se teď vyplácí ve výši 60 procent po devět dnů na děti do deseti let. Samoživitelé a samoživitelky ji mohou pobírat až 16 dnů.

Senátoři souhlasili také s vládním návrhem, aby lidé v návaznosti na stav nouze nemuseli dokládat nárok na příspěvek na bydlení nebo přídavky na dítě. Pokud předlohu podepíše prezident, budou lidé nejméně do konce roku dostávat příspěvek automaticky v dosavadní výši. Senát také podpořil návrh, aby pořadatelé zrušených kulturních akcí mohli odložit vrácení vstupného až na podzim 2022. Lidé navíc budou moci dál žádat organizátory o poukaz na náhradní nebo odloženou akci místo peněz.

Ve středu přibylo v Česku 12 977 potvrzených případů koronaviru. Byl to dosud nejvíce ve volném dni, kdy se obvykle méně testuje. Od středy platí v celé zemi další zpřísnění restrikcí. Lidé například nesmějí s určitými výjimkami vycházet ven před 04:59 a po 21:00.

Policie ve středu zaznamenala 180 přestupků proti vládním protikoronavirovým opatřením. O den dříve policisté zaznamenali 101 prohřešků. Údaje poskytl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.