Pandemie podnikatele nepoloží, naznačují „tvrdá“ data

Rozjet podnikání je od pátku snazší, stát se zaručí za úvěry

Rozjet podnikání je od pátku snazší, stát se zaručí za úvěry Zdroj: profit

Porušení zákazu prodeje je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun, jeho provozovna může být dočasně uzavřena. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.  (Foto ČTK)
V podnikatelské sféře vzrostl v roce 2010 medián hrubé měsíční mzdy meziročně o  2,3 procenta
Živnostník ještě žije. Tradiční řemesla a výroby jsou na řeckém trhu pořád, ale podnikatele dusí nové daně a odvody
Premiér Andrej Babiš  (18. 3. 2020)
Premiér Andrej Babiš přichází na mimořádné jednání vlády, které rozhodlo o výjimečném stavu
11
Fotogalerie

Apokalypsa se zatím nekoná, počet přerušených živností nevybočil v březnu z normálu, v polovině dubna byl nižší než obvykle.

Dle analýzy společnosti CRIF, která provozuje portál poskytující podnikatelům informace o firmách se zatím nekoná černý scénář spojený s krachem či ukončením činnosti podnikatelů.

Čísla mluví takto: v březnu přerušilo svoji živnost celkem 10 559 fyzických osob podnikatelů a dalších 1 841 ji ukončilo. Počet přerušených živností se oproti únoru zvýšil o 1 405, zatímco počet ukončených živností se meziměsíčně snížil o 1 541. V první polovině dubna potom bylo přerušeno 3 435 živností, o 1 979 méně než v první polovině dubna 2019, a ukončeno jich bylo pouze 162 oproti 2 081 v polovině dubna 2019.

Přijatá vládní opatření zaměřená na ochranu obyvatel před epidemií nemoci COVID-19 mají přirozeně značný vliv na statisíce drobných podnikatelů i firem. Zároveň je ale potřeba vyvrátit informace o tom, že tato opatření vedla už v březnu k výrazným změnám v počtu přerušených živností. Tato vládní opatření se podle našich odhadů na počtu přerušených živností podílela maximálně jednou desetinou, pravděpodobně byl však jejich vliv ještě nižší“, dodává Věra Kameníčková, analytička CRIF.

Na březen a první půlku dubna je tak třeba nahlížet jako na obodbí očekávání, protože nebylo úplně jasné, jak vláda živnostníkům pomůže a jak dlouho budou trvat omezení v podnikání, atd.

„Jízdní řád“ uvolňování opatření zveřejnila Vláda ČR 15. dubna, lze tedy očekávat, že drtivá většina podnikatelů pandemii přežije i s ohledem na fakt, že začátek roku představuje pro mnoho z nich zcela běžně ztrátové období (tzv. silnější je v řadě odvětví druhá polovina roku).