Podnikatelky žádají Babiše o úvěry, na program Covid zatím nedosáhly

premiér Andrej Babiš

premiér Andrej Babiš Zdroj: Úřad vlády ČR

premiér Andrej Babiš
Karel Havlíček
3
Fotogalerie

Ani jedna ze 160 českých firem vlastněných podnikatelkami, které  zaměstnávají na pětadvacet tisíc lidí, zatím nedosáhla na úvěry z prvních dvou vln programu Covid Českomoravské záruční a rozvojové banky. 

„Dosud nemají ani odpovědi na své žádosti z první vlny Covid. Druhá byla zastavena po dvou hodinách od spuštění, kdy nebyla ani šance za dvě hodiny požadované dokumenty vyplnit,“ píše v dopise premiérovi Andreji Babišovi (ANO) šéfka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek Kateřina Haring s tím, že Covid II je navíc zaměřen pouze na regionální podniky a podpora pro ty se sídlem v Praze není vyjasněna. Dopis má server E15.cz k dispozici.

Záruční a rozvojová banka stíhá vyhodnotit asi stovku žádostí v programu Covid I týdně. Tímto tempem by trvalo posouzení žádostí, kterých je nyní přes 3200, déle než půl roku. V programu Covid II je pak podaných 5900 žádostí. Dohromady mají poskytnout půjčky za 20 miliard korun.

„Podmínky deklarovaných bezúročných úvěrů jsou složité a plné limitujících prvků a právě malé a střední společnosti na ně nemají šanci dosáhnout. Máme za to, že podmínky by měly být mnohem příznivěji nastaveny, aby se opravdu dostalo na všechny firmy, které jsou nyní v nouzi,“ pokračuje Haring.

Podnikatelky poukazují také na to, že přesné parametry kurzarbeitu zveřejnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) až 6. dubna. Přitom firmy už měsíc fungují v nouzovém stavu, mají malé příjmy a zároveň vysoké fixní náklady, které musejí hradit. Kritizuji i pomalý náběh ošetřovného pro OSVČ a administrativně složité žádosti o jednorázovou podporu 25 tisíc korun, které vyřizuje úřad šéfky státní pokladny Aleny Schillerové (ANO).

„Z pozice viceprezidentky celosvětové asociace žen podnikatelek FCEM si dovolím poznamenat, že vlády takových zemí, jak jsou Německo, Francie, Švýcarsko či USA, pomáhají firmám velmi rychle a s minimální administrativní zátěží,“ dodává v dopise Babiošvi prezidentka asociace.

Na zmatečnost a nesmyslnost požadavků úřadů, nedostatečné informace a byrokracii si stěžuje i Hospodářská komora. Podle jejího šéfa Vladimíra Dlouhého čekají žadatele o finanční pomoc i týdny na odpověď. „Za rychlou půjčku na překlenutí těžkého období způsobeného nařízeními vlády to tedy rozhodně nepovažuji,“ prohlásil.

Dlouhý míní, že stát žádá zbytečné údaje. „Jakou budou mít relevanci data, která jsou požadována vyplnit na další tři roky dopředu? Pokud někdo potřebuje obratem řešit hotovost na úhradu závazků a mezd, je takové administrativní cvičení postradatelné,“ podotkl.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) namítá, že první dvě vlny programu Covid byly připraveny za extrémně krátkou dobu. „My samozřejmě posilujeme lidi, to nám nemusí nikdo říkat. A není to tak, že bychom vyhodnocování nestíhali,“ nesouhlasí s kritikou. Z první vlny programu byla podle Havlíčka už vyplacena polovina. V příštím týdnu pak má být vyčerpán celý objem.

Ministr rovněž ujistil, že v řádu dnů bude spuštěn program Covid pro pražské firmy. Připravuje také Covid III. V první fázi v něm bude 20 miliard korun, postupně vzroste až na 40 miliard.

Co navrhuje Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek:

- Zpřístupnění všech doposud vyhlášených koronavirových programů na podporu ekonomiky všem firmám a OSVČ postiženým opatřeními v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu, a to jednoduchým formulářem. 

- Daňové prázdniny spočívající v odkladu zaplacení daně ze zisku za minulé období a zrušení či odložení z toho vyplývajících zálohových plateb na daň do 30. 6. 2021. Odložení plateb silniční daně. 

- Jednorázové finanční dotace malým a středním podnikům i OSVČ ve výši 10 procent z jejich loňského obratu nebo ve výši 1/12 z loňského obratu za každý započatý měsíc, kdy budou trvat nouzový stav a omezení možnosti podnikaní.

- Využít tuto dobu na poskytnutí investic cílených do inovací a získání technologií pro firmy, které by tak následně umožnily ekonomický růst a větší konkurenceschopnost s minimálním úrokem a odkladem splátek na dobu, kdy se ekonomika dostane z krize. 

- Realizovat toto financování ve spolupráci centrálních a regionálních institucí a úřadů. To vše co nejplošněji a s minimální administrativní zátěží.