Schillerová naštvala fotbalisty. Prohlásila, že nemají na podporu pro OSVČ morální nárok

O podporu budou žádat nejspíš hlavně druholigoví hráči.

O podporu budou žádat nejspíš hlavně druholigoví hráči. Zdroj: Twitter.com/@FK_Pardubice

Druholigoví fotbalisté Líšně v zápase s Chrudimí.
Ministryně financí Alena Schillerová.
3
Fotogalerie

Ministryně financí Alena Schillerová se nedávno v Senátu podivila nad tím, že by o bonus pro OSVČ ve výši 25 tisíc korun měli žádat i profesionální fotbalisté. „Nechám to na těch fotbalistech a na jejich morálním přístupu, jestli si chtějí přijít říct. Myslím si, že by neměli,“ uvedla při debatě. Pobouřila tím zástupce hráčů, podle kterých většina z nich nepobírá ani průměrnou mzdu.

Na slova ministryně reagovala například Markéta Vochoska Haindlová, šéfka České asociace fotbalových hráčů. „Je na místě podívat se na průměr a na hráče, kteří berou třeba dvacet tisíc korun, a vzít v potaz, že jim kluby platy snižují. Přišli o bonusy a prémie,“ reagovala.

Odmítla také stereotypy o fotbalových milionářích. Situace se prý nejvíce dotýká průměrných a podprůměrných prvoligových klubů, ale i druholigových a některých třetiligových hráčů.

„Jsem přesvědčen o tom, že hráči Sparty, Slavie nebo Plzně o příspěvek žádat nebudou, v tom může mít paní ministryně pravdu. Ale nějakých osmdesát procent fotbalistů to klidně udělat může,“ dodal Tomáš Pešír, předseda Hráčské fotbalové unie.

Tématu se obšírně věnuje web deníku Sport isport.cz.