Stát uzavřeným firmám proplatí mzdy i odvody, přispěje na nájmy a rozdá kompenzační bonusy

Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) vystoupili 21. října 2020 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády k dalším opatřením proti šíření koronaviru.

Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) vystoupili 21. října 2020 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády k dalším opatřením proti šíření koronaviru. Zdroj: ČTK

Roman Prymula vystoupil 21. října 2020 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády k dalším opatřením proti šíření koronaviru.
Andrej Babiš
3
Fotogalerie

Frmám, kterým vláda nařídila kvůli šíření epidemie zavřít, proplatí stát celé mzdy pracovníků i s odvody. Mohou o ně žádat z programu Antivirus. Podnikatelé z uzavřených nebo výrazně omezených oborů mohou žádat o dotaci na komerční nájem. Živnostníci, kterých se nově oznámená opatření dotknou, si mohou nárokovat kompenzační bonus ve výši 500 korun na den. 

„Okamžitě, to znamená již v závislosti na následujících hodinách a dnech, kdy budou provozovny uzavřeny, mohou kompenzovat všechny firmy sto procent svých osobních nákladů, čili sto procent mzdy plus odvody,“ uvedl po středečním mimořádném jednání kabinetu vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Z programu Antivirus se vyplácí dva druhy příspěvků. Pro provozy, které musely zavřít, je příspěvek A. Vláda minulý týden rozhodla o tom, že stát proplatí celé mzdy i s odvody do 50 tisíc korun. Tuto podporu bude zatím poskytovat do konce roku.

Firmy, které budou muset kvůli výpadku dodávek z uzavřených provozů či poklesu poptávky omezit svou výrobu a služby, mohou získat z programu Antivirus příspěvek B. Ten dorovnává 60 procent náhrady výdělku do 29 tisíc korun superhrubé mzdy. Poskytovat se má zatím do konce října.

Podle Havlíčka bude vláda o tomto druhu podpory v pondělí jednat. „Ihned po vládě představíme na základě diskuse se všemi podnikatelskými svazy, odbory a všemi sociálními partnery, jaká bude finální podoba Antiviru B,“ řekl vicepremiér.

Dotované nájemné

Podnikatelé z uzavřených nebo výrazně omezených oborů mohou od dnešních 09:00 žádat o dotaci na komerční nájem. Stát jim přispěje za červenec, srpen a září 50 procent. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které pokračování programu COVID nájemné připravilo, bude žádosti přijímat on-line přes informační systém až do 21. ledna. Vyčleněno je 1,2 miliardy korun.

O příspěvek na nájem mohou žádat všichni podnikatelé, kterým vláda v souvislosti se zamezením šíření koronaviru dříve nebo s platností od čtvrtka zavřela, nebo výrazně omezila provoz. Kompenzaci budou moci získat už v následujících dnech, dodal Havlíček.

Původně byly do pokračování programu zahrnuty stravovací zařízení, hudební a taneční kluby a podobné podniky, kina, kongresy, veletrhy, výstavy. Nárok na podporu mají dále komerčně provozovaná sportoviště jako kurty, kluziště či tělocvičny. Program je otevřený také bazénům a umělým koupalištím, saunám a wellness. Žádat mohou i zoologické zahrady, komerčně provozovaná muzea, galerie, památkové objekty či planetária. Pomoc se vztahuje také na zařízení zaměřená na zájmovou, výchovnou a vzdělávací činnost pro děti a mládež od šesti do 18 let.

Zavřené budou muset od čtvrtka být maloobchodní prodejny s výjimkou potravin, drogérií, lékáren, optik, květinářství a dalších vybraných provozů. Podle Havlíčka 50 procent maloobchodů zůstane otevřených. Provoz však budou muset přerušit také služby, opět s výjimkami jako jsou pohřební služby, servisy či odtahy vozidel. Ubytovací služby nebudou moci fungovat pro rekreační účely, hosty na služebních cestách, budou moci obsloužit.

Oproti jarní verzi programu odpadla podmínka slevy 30 procent od pronajímatele. Stále ale platí, že při podání žádosti musí zájemce o dotaci doložit uhrazení alespoň poloviny nájmu. Maximální suma, o kterou bude možné žádat, činí deset milionů korun. Podpora z první a druhé výzvy se nesčítají. Na program se ale vztahuje tzv. dočasný rámec stanovený Evropskou komisí. Jedná se o maximální sumu, kterou může jeden žadatel získat z veřejné podpory. Její výše byla stanovena na 800 tisíc eur (asi 21 milionů korun). Do dočasného rámce spadají programu COVID ubytování či COVID lázně.

Kompenzační bonus pro živnostníky

Příspěvek osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), tzv. kompenzační bonus, 500 korun denně a odklady plateb některých daní mohou nově využít i obory zasažené ve středu oznámenými novými opatřeními. Původně se týkal oborů omezených od 14. října. 

Ministerstvo financí již dříve upozornilo, že stačí, aby podnikatelé finanční správě zaslali oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ohledně daní, a to i e-mailem. Odklad se týká podle rozhodnutí vlády z minulého týdne všech úhrad DPH, daně z příjmu a silniční daně do konce roku.

Kompenzační bonus se podle Havlíčka týká všech zasažených segmentů, a to i těch, které jsou zasaženy nepřímo a jejich činnost je závislá na uzavřených provozech. „Jde o 500 korun na den a může být zaktivován ve velmi brzké době. Odpovídá to návrhu, který je nyní ve Sněmovně,“ uvedl ministr.

Příspěvek je určen osobám samostatně výdělečně činným, tedy hlavně živnostníkům, a společníkům malých společností s ručením omezeným, které mají společníky nejvýše dva. Sněmovna by měla návrh schvalovat ještě dnes ve stavu legislativní nouze.