Česko se vrací k situaci z března. Zavřou obchody a služby, omezuje se volný pohyb lidí

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti epidemii koronaviru (21.10.2020).

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti epidemii koronaviru (21.10.2020). Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Ministr zdravotnictví Roman Prymula, vicepremiér Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš vystoupili 21. října 2020 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády k dalším opatřením proti šíření koronaviru.
Roman Prymula vystoupil 21. října 2020 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády k dalším opatřením proti šíření koronaviru.
Ministr dopravy průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti epidemii koronaviru (21.10.2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) na jednání vlády (21. 10. 2020).
5
Fotogalerie

Vláda od čtvrtečních 6.00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou, uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zavřou některé obchody a služby, podnikatelům budou vypláceny kompenzace. Nejvýznamnější rozdíl oproti jarnímu takzvanému lockdownu je to, že nejsou zavřeny hranice. 

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je omezení volného pohybu osob nejúčinnější forma prevence před šířením epidemie a dosavadní opatření to účinně nezajišťovala. Nynější opatření podle něj začnou účinkovat za dva až tři týdny.

Výjimka z omezení pohybu platí pro cesty do práce, nezbytné cesty za rodinou, zajištění životních potřeb, dobrovolnickou výpomoc, poskytování zdravotní, sociální nebo duchovní péče, vyřízení neodkladné úřední záležitosti, účast na svatbách či pohřbech nebo vycestování z Česka. Povolen je také pobyt v parcích nebo na chatách a chalupách, ovšem nanejvýš ve dvou lidech, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Prymula na twitteru zároveň napsal, že ministerstvo zdravotnictví pobyt na čerstvém vzduchu doporučuje. Dovolená v hotelu nebo penzionu ovšem možná není.

Omezuje se také účast na demonstracích na 100 osob, dosud se mohlo scházet 500 lidí. Na svatby a pohřby bude moct dorazit nanejvýš deset lidí, od pondělí platilo omezení na 30 osob.

„Pokud nebudeme v kontaktu, nepotřebujeme roušky ani jiné mechanismy, protože k nákaze nedochází,“ řekl Prymula po jednání vlády. Dosavadní opatření podle něj nefungovala mimo jiné proto, že část obyvatel opatření nedodržovala, některé obchody také lákaly na víkendové akce, což vedlo ke shromažďování lidí. Pokud by pohyb lidí nebyl omezen, nestačila by podle Prymuly kapacita zdravotnického systému.

Nově byla proto zvýšena i kapacita nemocnic pro potřeby léčby nemoci COVID-19 o deset tisíc lůžek. Česko se zároveň kvůli vývoji epidemie nemoci COVID-19 obrátilo na zahraniční partnery s žádostí o pomoc. V ČR by mělo pomoci mimo jiné 28 amerických lékařů, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Uzavírky obchodů

Kvůli vývoji koronavirové epidemie bude také od čtvrtka 06:00 do konce nouzového stavu uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách. Velkoobchodní prodej zůstane bez omezení.

Výjimku ze zákazu maloobchodního prodeje budou mít konkrétně prodejny potravin, pohonných hmot, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny.

V provozu dále budou autoservisy, poskytovatelé odtahů a odstraňování závad vozidel na silnicích, provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany, prodejny zahrádkářských potřeb, pokladní prodejny jízdenek, provozovny pohřební služby, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy výpočetní a telekomunikační techniky, prodejny spotřební elektroniky, zámečnictví, provozovny servisu výrobků pro domácnost, myčky automobilů, prodejny domácích potřeb a železářství, provozovny sběru a výkupu surovin či kompostárny.

Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny také pouze prodejny, na něž se vztahují výše zmíněné výjimky. Restaurační zařízení v obchodních centrech budou uzavřena s možností nákupu jídla s sebou ve výdejových okéncích.

Vláda také v jarní fázi epidemie rozhodla 14. března o uzavření obchodů s výjimkami, které postupně v průběhu března doplňovala. Rozhodla také o tom, že v určitém časovém úseku mohou v maloobchodních prodejnách nakupovat pouze lidé starší 65 let. Časové vymezení se tenkrát dvakrát měnilo. Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Prymuly se ale jeho resort nechystá znovu vyčlenit otevírací hodiny pro seniory, neviděl v tom velký přínos.

Na jaře se následně obchody a provozovny otevíraly v několika etapách od dubna do června. Nejprve otevřeli řemeslníci, farmářské trhy či autobazary, postupně se po určitém intervalu začaly přidávat další obchody či akce.

Dosud v obchodech a nákupních centrech platila povinnost zakrytí nosu a úst, stejně jako ve všech dalších vnitřních prostorách.

Bude třeba nouzový stav?

V pátek 30. října se vláda rozhodne, zda požádá Poslaneckou sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav, sdělil dále při prezentaci nových opatření premiér Babiš. Bude to podle něj záležet na vývoji epidemické situace. Nouzový stav v ČR platí od 5. října, na jeho konec je navázána platnost některých vládních krizových opatření. Kabinet může nouzový stav prodloužit pouze po předchozím souhlasu Sněmovny.

Pomoc podnikatelům

Firmám, kterým vláda nařídila kvůli šíření epidemie zavřít, proplatí stát celé mzdy pracovníků i s odvody. Mohou o ně žádat z programu Antivirus, uvedl to vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Podnikatelé z uzavřených nebo výrazně omezených oborů mohou od středečních 9:00 žádat o dotaci na komerční nájem. Stát jim přispěje za červenec, srpen a září 50 procent. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které pokračování programu COVID nájemné připravilo, bude žádosti přijímat on-line přes informační systém až do 21. ledna. Vyčleněno je 1,2 miliardy korun.

Příspěvek osobám samostatně výdělečně činným, takzvaný kompenzační bonus 500 korun denně a odklady plateb některých daní, mohou nově využít i obory zasažené ve středu oznámenými novými opatřeními. Původně se týkal oborů omezených od 14. října.

„Při pohledu na dostupná data jsou přísnější opatření na místě. Celé je to selhání naší vlády, která svou příšernou komunikací a chaotickým jednáním způsobila nedůvěru lidí v její rozhodnutí i v opatření proti šíření epidemie,“ řekl šéf STAN Vít Rakušan.