V českých hotelech se v létě ubytovalo o pětinu turistů méně

Jindy plné hlavní město letos místy připomínalo město duchů.

Jindy plné hlavní město letos místy připomínalo město duchů. Zdroj: Michael Tomeš

Počet hostů v ubytovacích zařízeních v Česku klesl ve 3. čtvrtletí meziročně o 20,7 procenta na šest milionů.  Navzdory poklesu přinesla letní sezona oživení poptávky, protože ve 2. čtvrtletí ubylo hostů o více než 80 procent. Proti loňsku vzrostl v létě zájem Čechů, kvůli koronavirovým opatřením naopak výrazně méně jezdili cizinci.

"Různé akční cenové balíčky nalákaly Čechy mimo jiné i do hotelů vyšších kategorií. V pětihvězdičkových hotelích se tak příjezdy rezidentů meziročně zvýšily dvojnásobně a ve čtyřhvězdičkovém ubytování o 38 procent," uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ Pavel Vančura. Všechny klíčové zahraniční trhy ale zůstaly letos v létě hluboko pod loňskými čísly.

V Praze během prázdnin a září ubylo hostů v ubytovacích zařízeních meziročně o víc než dvě třetiny na 746 290. Počet cizinců klesl o 78,5 procenta, návštěvníků z České republiky ale přibylo o pět procent.

Tržby ve službách klesly ve třetím čtvrtletí o 12 procent

Tržby poskytovatelů služeb se ve třetím čtvrtletí meziročně snížily reálně o 12 procent. Nejvýrazněji klesly v odvětvích spojených s cestovním ruchem. Tržby cestovních kanceláří a agentur se propadly o více než 80 procent a v letecké dopravě o 73,5 procenta.

Za celý letošní rok zatím klesla ubytovacím zařízením v Česku poptávka o více než 40 procent. Je pravděpodobné, že ve 4. čtvrtletí se bilance opět zhorší, protože od října kvůli nepříznivému vývoji epidemie opět platí přísnější opatření. Tuzemské hotely a penziony mohou ubytovat jen klienty na služebních cestách, nikoliv zájemce o rekreaci.