Vakcína AstraZenecy budí obavy. Řada zemí EU pozastavila očkování, Česko pokračuje

Vakcína AstraZeneca proti nemoci COVID-19.

Vakcína AstraZeneca proti nemoci COVID-19. Zdroj: profimedia.cz

Vakcína AstraZeneca proti nemoci COVID-19
Po Německu také Francie, Itálie, Španělsko, Slovinsko, Kypr, Portugalsko a Lucembursko preventivně pozastavily používání vakcíny od britsko-švédské firmy AstraZeneca. Počkají na stanovisko Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), uvedly agentury. Evropský lékový regulátor svolal mimořádnou schůzi na čtvrtek, kdy vydá k vakcíně stanovisko.
Vakcína AstraZeneca proti nemoci COVID-19
4
Fotogalerie

Po Německu také Francie, Itálie, Španělsko, Slovinsko, Kypr, Portugalsko a Lucembursko preventivně pozastavily používání vakcíny od britsko-švédské firmy AstraZeneca. Počkají na stanovisko Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), uvedly agentury. Evropský lékový regulátor svolal mimořádnou schůzi na čtvrtek, kdy vydá k vakcíně stanovisko.

Rozhodnutí Francie oznámil prezident Emmanuel Macron po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem. Jde podle něj o „preventivní opatření“ a existuje naděje, že očkování bude zase záhy obnoveno po kladném stanovisku EMA, uvedla agentura Reuters. Pozastavení zatím platí do dnešního odpoledne.

V Itálii rozhodnutí oznámila italská léková agentura AIFA, taktéž „preventivně a dočasně, než vydá EMA své stanovisko“. Platí pro celé území Itálie. Podle ministerstva zdravotnictví AIFA své rozhodnutí konzultovala s premiérem Mariem Draghim a ministrem zdravotnictví Robertem Speranzou. Speranza se během dneška o rozhodnutí radil se svými protějšky ve Španělsku, Francii a Německu.

Španělská vláda oznámila, že očkování vakcínou od firmy AstraZeneca pozastavuje zatím na dva týdny, uvedla včera večer tamní média. Ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová rozhodnutí oznámila po mimořádné on-line schůzce se zástupci autonomních regionů, z nichž některé už předtím pozastavily očkování jednou ze šarží této vakcíny.

Očkování vakcínou AstraZeneca dočasně zastavilo i Slovinsko. Podle agentury STA to oznámil ministr zdravotnictví Janez Poklukar.

Stejně se rozhodl také Kypr, přestože se v zemi po očkování vakcínou od AstraZeneky neobjevily u nikoho výrazné vedlejší účinky, uvádí Reuters. Na Kypru i nadále pokračuje očkování přípravky společností Pfizer/BioNtech a Moderna.

Portugalsko včera večer také dočasně pozastavilo očkování vakcínou od firmy AstraZeneca. Šéf zdravotnického úřadu Graca Freitas uvedl, že ačkoli mohou být vedlejší účinky „velmi závažné“, jsou také „velmi ojedinělé“ a v Portugalsku zatím nejsou hlášeny, píše Reuters.

Česko dosud podávání vakcíny od firmy AstraZeneca nepřerušilo. „Zatím nebyla prokázána příčinná souvislost nežádoucích účinků přímo s podáním vakcíny. Počty těch událostí se nevymykají běžné populaci,“ uvedl už včera ministr zdravotnictví Jan Blatný s tím, že prokazatelný benefit vakcíny je neoddiskutovatelný a není potřeba mít obavu.

Polský ministr zahraničí Adam Niedzielski prohlásil, že výhody očkování převažují nad možnými riziky vakcíny AstraZeneky. Žádný z nežádoucích účinků po podání preparátu v Polsku zatím nenaznačuje, že by očkování souviselo s případy krevních sraženin, dodal. Varšava se bude řídit doporučením EMA.

Po pozastavení očkování v několika zemích vydala EMA prohlášení, ve kterém opakuje, že krevní sraženiny se u očkovaných nevyskytují častěji než u zbytku populace. Jednotlivé případy nežádoucích vedlejších účinků EMA již začala zkoumat, na čtvrtek svolala mimořádnou schůzi bezpečnostní komise.

Po čtvrteční schůzce oznámí své další kroky. EMA také zopakovala, že „přínosy vakcíny AstraZeneca v prevenci nemoci COVID-19 a s tím spojených rizik hospitalizace a smrti převažují nad rizikem vedlejších účinků“.

Odlišně než četné státy EU reagovala Austrálie, která nemá v plánu zastavit používání sporné vakcíny, jak dnes informovaly místní úřady. „I když Evropská léková agentura tyto případy prověřuje, znovu potvrdila svůj postoj, že vakcína AstraZeneca je úspěšná při ochraně proti nemoci COVID-19 a měla by se dále při hromadné vakcinaci používat,“ uvedl v prohlášení hlavní australský epidemiolog Paul Kelly.

Mezi státy, které pozastavily očkování aktuálně přibyly Švédsko, Lotyšsko a Lucembursko.