Vláda přesunula miliardy na Antivirus. Víc peněz půjde i do zdravotnictví a na kyberbezpečnost

Dostálová Klára, ministryně pro místní rozvoj

Dostálová Klára, ministryně pro místní rozvoj Zdroj: E15 Michael Tomeš

Vláda souhlasila s přesunem 6,4 miliardy korun mezi fondy EU, peníze budou využity na financování programu Antivirus. Zároveň rozhodla, že část peněz z EU v rámci záchranného fondu EU bude rozdělena primárně do zdravotnictví, na sociální infrastrukturu, integrovaný záchranný systém a na kyberbezpečnost. Na twitteru o tom informovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Antivirus mohou využít firmy, na které dopadla koronavirová krize, program má bránit propouštění. Pokrývá období od vyhlášení nouzového stavu od 12. března do konce srpna. Někteří členové vlády z ČSSD i za ANO už mluvili o prodloužení do konce roku. Žádají to odbory i zaměstnavatelé.

Program Antivirus zahrnuje tři druhy podpor. Příspěvkem A stát dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech do 39 tisíc korun superhrubé mzdy. Příspěvek B pokrývá 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29 tisíc korun superhrubé mzdy. Podpora C představuje odpuštění odvodů za červen až srpen firmám do 50 zaměstnanců, které nesníží mzdy a nepropustí víc než desetinu lidí.

Podle dnes zveřejněných údajů vyplatil stát na příspěvcích A a B částí programu přes 15 miliard korun. Dostalo je zhruba 60 tisíc firem na 740 tisíc pracovníků. Do programu Antivirus C se pak podle ministerstva práce a sociálních věcí přihlásilo 107 tisíc firem se 735 tisíc pracovními úvazky. MPSV tak v rámci všech tří programu Antivirus a odkladů odvodů vyplatilo přes 20 miliard korun.

Peníze na zdravotnictví nebo kyberbezpečnost by měla ČR získat z iniciativy React-EU zaměřené na podporu politiky soudržnosti pro ekonomickou a sociální obnovu EU po koronavirové pandemii. Ta je součástí nedávno odsouhlaseného záchranného fondu EU. „Podle odhadů a neoficiálních informací se předpokládá, že příděl ČR bude ve výši zhruba jedna miliarda eur (26,2 miliardy korun),“ uvádí materiál.

Celkově EU vyčlenila na React-EU 47,5 miliardy eur (1,263 bilionu korun). Konkrétní rozdělení peněz mezi členské státy EU bude podle schváleného materiálu známé pravděpodobně v říjnu.

Miliardy jako odměny zdravotníkům půjdou i ze státního rozpočtu

Kabinet na pondělním zasedání schválil také mimořádné odměny pro všechny zdravotníky, kteří byli v době první vlně epidemie v nemocnicích a pracovali na plný úvazek. Ze státního rozpočtu by pro ně mělo být vyčleněno přes 11 miliard korun. Uvedla to ministryně financí Alena Schillerová. Podle vyjádření předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové by dotační výzva měla být vyhlášena na začátku srpna.

Parametry odměn se oproti jednání mezi zástupci odborů, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěch (za ANO) na začátku července změnily. Původně měli všichni zdravotníci, kteří pracovali v období od 1. března do 31. května v nemocnicích, obdržet 30 tisíc korun za měsíc. Částka ale byla snížena na 25 tisíc. Odměnu 10 tisíc korun na měsíc obdrží nezdravotnický personál v nemocnicích.

Pro zaměstnance, kteří přímo pečovali o pacienty s onemocněním COVID-19, jsou další peníze vyčleněny v kompenzační vyhlášce, jež platí od 1. července. Tito pracovníci by se tak měli dostat na odměny v původně avizované výši 40 tisíc korun, řekla Žitníková.

„Bude to vyplaceno podle počtu odpracovaných hodin, stejně jako v sociálních službách. Spočítá se, kolik zaměstnanec skutečně odpracoval a na základě těch částek, které vycházejí za odpracovanou hodinu, dostane mimořádnou odměnu,“ uvedla Žitníková. Žádosti o dotace by se podle ní měly začít přijímat zhruba 5. srpna. Nemocnice si o ně budou žádat přímo na ministerstvu zdravotnictví.

Pracovníkům v sociálních službách vláda schválila odměny za práci v době epidemie už v květnu, podle druhu činnosti a rizika nákazy by měli získat 40 tisíc, 20 tisíc a 10 tisíc korun za měsíc. Celkem na to kabinet vyčlenil 5,2 miliardy. Resort zdravotnictví také minulý týden vypsal dotační program na mimořádné odměny pro zdravotníky v sociálních službách. V zařízeních s karanténou bude odměna činit 235 korun za hodinu, jinde 59 korun za hodinu.