Krizí je v Česku ohrožen jen podnikový sektor, tvrdí analýza

..

.. Zdroj: pujcka.co

Možnou dluhovou krizí je v České republice ohrožen pouze podnikový sektor, a to jen v případě snížení evropských dotací či investic. Celkově ale ČR ani české firmy nepatří mezi 16 rizikových oblastí, které by se mohly stát centrem příští dluhové krize v Evropě. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte s názvem „Kdy přijde další krize?“.

„Bez značného objemu dotací a při stávající investiční aktivitě by zadluženost firemního sektoru mohla neustále stoupat. Nicméně výchozí nízká úroveň zadluženosti a pozvolná trajektorie zvyšování dluhu prozatím obavy zmírňují,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Studie identifikovala ohrožení dluhovou krizí v případě domácností v šesti zemích, a to v Řecku, Kypru, Litvě, Polsku, Rumunsku a Finsku. Neudržitelný vývoj dluhu vládního sektoru vykazují podle společnosti Francie, Itálie, Portugalsko a Velká Británie. Testem dlouhodobé udržitelnosti zahraničního dluhu neprošly Kypr, Polsko, Rumunsko a Velká Británie.

Studie upozornila, že v případě Velké Británie může být tempo růstu ekonomiky negativně ovlivněno odchodem z EU, což dále způsobí problémy při udržitelnosti vládního dluhu. „Naopak po dekádě odpisů dluhů, úsporných opatření a překlenovacích půjček je na udržitelné trajektorii veřejné zadlužení Řecka. Nutno však dodat, že jen díky velmi nízkým úrokovým sazbám záchranných úvěrů,“ uvedl ekonom Deloitte Václav Franče.

Analýza vyhodnotila dluhová rizika pro vlády, firmy i domácnosti ve 27 evropských zemích. Celkem ekonomové Deloitte analyzovali zadlužení ve čtyřech oblastech. "V drtivé většině případů dopadl test pozitivně, místy však poukázal na riziko dlouhodobé neudržitelnosti dluhu při nezměněném chování subjektů v daném sektoru a zemi," uvedla zpráva.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová minulý týden varovala, že světová ekonomika se ocitá v „křehkém okamžiku“. Fond současně snížil odhad globálního ekonomického růstu na nejnižší hodnotu od poslední finanční krize. Komuniké vydané na jarním zasedání MMF a Světové banky upozorňuje na přetrvávající rizika. Mezi ně řadí „obchodní neshody, legislativní nejistotu a geopolitická rizika“.