ANALÝZA: Barta přiznal, že má teď krypto něco do sebe. Udělat by to mohl i Lukačovič

Jak si umělá inteligence představuje bitcoin jako digitální zlato.

Jak si umělá inteligence představuje bitcoin jako digitální zlato. Zdroj: Midjourney

Miliardář a spoluzakladatel skupiny Pale Fire Capital Jan Barta částečně přehodnotil svůj náhled na bitcoin a spol. V minulosti opakovaně varoval před nákupy kryptoměn, nyní ale na nich miliardář našel i pozitivní aspekt. Vývoj ceny virtuálních měn během kolapsu Silicon Valley Bank zaujal také zakladatele Seznamu Iva Lukačoviče.

„Dalo by se říci, že krypto má konečně nějaký fundament v tento okamžik,“ tweetoval Barta v reakci na skutečnost, že od kolapsu Silicon Valley Bank (SVB) posílila dominantní kryptoměna bitcoin o 40 procent až těsně pod hranici 30 tisíc dolarů.

Znatelně od té doby vzrostla také cena zlata. Fanoušci bitcoinu ale podnikatele upozorňují, aby automaticky nedával rovnítko mezi bitcoin a „krypto“. Zatímco jiné kryptoměny si jejich tvůrci mohou vytvářet poměrně svévolně, bitcoin je od svého vzniku svázán jen těžko změnitelnými „monetárními“ pravidly, argumentují.

„Bitcoin ani jinou kryptoměnu jsem ale nekoupil a ani to neplánuji,“ sdělil miliardář E15.

Před necelým rokem přitom Barta zveřejnil výzvu, aby držitelé digitálních měn všechny své kryptoměny prodali. Tehdy stál bitcoin 29 tisíc dolarů. Kdo se tedy výzvou miliardáře řídil a později případně nakoupil bitcoin za cenu pod 20 tisíci dolary, neprohloupil.

Čeho se vyvarovat při investici do kryptoměn. Podívejte se na video:
Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Nedávné dění na finančních trzích glosoval i Lukačovič. „Krachuje SVB, banka technooptimistů, startupů a technologického sektoru. Akcie letí dolů. Krypto letí dolů. Teď je ten čas, aby bitcoin prokázal, že je digitálním zlatem a držel cenu. Co myslíte?“ napsal zakladatel Seznamu 11. března. Od té doby na svém profilu vývoj kryptoměn neglosoval, přestože mu řada fanoušků bitcoinu jeho výrok předhazuje.

Oba čeští miliardáři nicméně k fenoménu virtuálních měn dlouho přistupovali velmi kriticky. „Miliony lidí se nechaly opít rohlíkem a věřily, že kryptoměny jsou progres. Ve skutečnosti jsou ale jasný regres, ekvivalent toho, že byste dneska zahodili elektromobil a vrátili se k parní lokomotivě. Společnost složitým procesem došla k tomu, že je správné zahodit zlatý standard. Kryptoentuziasti se k němu chtěli vrátit,“ tweetoval Barta v červnu loňského roku.

9. března 2020 v době, kdy bitcoin odepisoval v důsledku všeobecného covidového šoku během pár dní padesát procent ze své ceny, miliardář konstatoval, že je kryptoměna „v podstatě vyřízená. Bitcoin měl fantastickou příležitost ukázat, jakým je uchovatelem hodnoty, a velkolepě selhal,“ konstatoval Barta. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!