Bitcoin prochází zátěžovou zkouškou. Jeho cena klesá už týdny

Část analytiků vnímá aktuální pokles jako zdravý.

Část analytiků vnímá aktuální pokles jako zdravý. Zdroj: profimedia

Zatímco ještě letos v říjnu někteří spekulanti tipovali, že se hodnota bitcoinu dostane až na sto tisíc dolarů, během celého prosince jsme svědky zcela opačného vývoje. Vzhledem k neustálému poklesu ceny si bitcoin aktuálně prochází „zátěžovou zkouškou“ a testuje klíčovou supportní úroveň neboli dolní hranici, na které má cena tendenci stagnovat a o kterou se největší světová kryptoměna po dobu dvou let opírala.

Přestože se během listopadu vyšplhala cena bitcoinu téměř na 69 tisíc dolarů, v prosinci už se jeho cena snížila přibližně na 46 tisíc dolarů. Cena největší kryptoměny na světě klesla během tohoto měsíce přibližně o osmnáct procent. Informuje o tom zpravodajský web Bloomberg.

Současný pokles bitcoinu vynesl tento token na jeho padesátipětitýdenní jednoduchý klouzavý průměr, tedy na úroveň, kterou si drží po dobu svého půlročního růstu, ale i během současného prosincového útlumu. Některé technické studie však naznačují, že rozhodující pokles ceny, který by se dal v současné době označit za podprůměrný, by znamenal pokles na čtyřicet tisíc dolarů.

Ačkoliv je bitcoin symbolem volatility, hlavní otázkou pro příští rok zůstává, zda všechny tyto výkyvy, které přicházejí a ještě přijdou, ho ustálí spíše na nižší, nebo vyšší úrovni. Fanouškové kryptoměn se však nenechávají zviklat, naopak poukazují na trendy, jako je zvýšený zájem o kryptoměnový sektor zejména ze strany některých finančních institucí či dokonce států.

Stále rostoucí zájem a důvěru v bitcoin vidíme například ve státu Salvador. Ten je od začátku září první zemí na světě, kde se bitcoin stal oficiálním platidlem. Prezident Salvadoru Nayib Bukele je velkým příznivcem kryptoměn, a tak se současným propadem kryptoměn zveřejnil příspěvek na svém twitterovém účtu, ve kterém oznámil, že Salvador právě využil propadu cen k nákupu.

Přijetí bitcoinu vláda a prezident představili jako způsob podpory hospodářského rozvoje a tvorby nových pracovních míst. Přijetí bitcoinu v Salvadoru prakticky znamená, že podniky jsou povinné přijímat digitální mince jako platbu.

„V tomto roce se začaly opravdu masově přijímat kryptoměny s velkým přílivem institucionálních investic, které obnovily důvěru v tento sektor,“ uvedl analytik společnosti XTB Market Walid Koudmani. Mohlo by to podle něj v konečném důsledku vést k významným ziskům a zvýšené volatilitě.