Buffettův pobočník chce zákaz krypta. Ekonom Krištoufek říká, v čem se odpůrci bitcoinu mýlí

Zastánci bitcoinu volají po lepším rozlišování mezi dominantní kryptoměnou a zbytkem trhu.

Zastánci bitcoinu volají po lepším rozlišování mezi dominantní kryptoměnou a zbytkem trhu. Zdroj: Midjourney

Do krypta se po čase opětovně opřelo velké jméno světového byznysu. Blízký spolupracovník Warrena Buffetta Charlie Munger nedávno v komentáři pro Wall Street Journal napsal, že by Spojené státy měly po vzoru Číny zakázat kryptoměny. Digitální mince nejsou prý nic jiného než odnoží hazardu. Ke kryptoměnám, včetně dominantního bitcoinu, jsou Munger s Buffettem dlouhodobě skeptičtí, stejně jako autor Černé labutě Nassim Taleb či zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič. Bitcoin – ne však automaticky i zbytek „krypta“ – by ale našel zastání například u tvůrce Twitteru Jacka Dorseyho či z českých podnikatelů a investorů u spoluvlastníka RSJ Group Václava Dejčmara. Kritika digitálních měn by tak snadno neuspěla ani u profesora ekonomie z Fakulty sociálních věd UK Ladislava Krištoufka, jehož komplexní argumentaci přibližuje E15.

Nedávný prudký ústup bitcoinu ze svých cenových maxim z roku 2021 posílil kritiku, která na nejrozšířenější virtuální měnu pršela z různých směrů. Například autor knihy Černá labuť Nassim Taleb vydal před necelými dvěma roky studii, ve které zpochybnil přirovnání kryptoměn ke zlatu či drahým kovům.

Argumentoval náročností jejich držení v tom smyslu, že fyzické zlato je na rozdíl od digitální peněženky s kryptoměnami bezúdržbové. Podle Krištoufka má však tato argumentace mezery.

Co čeká svět kryptoměn v roce 2023. Podívejte se na video:
Video placeholde
Krypto 2023: Přijde regulace? • Videohub

„Bitcoin nelze úplně jednoduše přirovnat ke zlatu ze stejných důvodů, jako ho není moc možné přirovnávat k ničemu jinému ve finančním světě. Je v tomto směru unikum či hybrid. Jednoduché přirovnávání většinou nesedí, protože to obrovsky zjednodušuje. Bitcoin je navíc z celého krypta či ještě v porovnání s decentralizovanými financemi (DeFi) na údržbu úplně nejjednodušší,“ reaguje ekonom.

Sám Krištoufek vnímá bitcoin spíše jako specifický sběratelský předmět, který se dá velmi snadno směňovat. To je prý velký rozdíl oproti obrazům či fyzickému zlatu. Na bitcoinu akademik vyzdvihuje jeho čistě digitální podobu a téměř perfektní dělitelnost.

Jenže právě kvůli podobě se sběratelskými předměty kritizuje kryptoměny zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič. Koncem roku rozjel sérii tweetů, ve které bitcoin přirovnal mimo jiné k Ponziho schématu. Do digitální měny se trefoval i kvůli tomu, že nenese žádné cash-flow.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!