Ekonom Stroukal: Bitcoin spadl, ve skutečnosti se mu ale nikdy nedařilo víc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V lednu oslavíme 10 let od spuštění Bitcoinu a je otázka, jestli se bude slavit. Na jednu stranu z ničeho vzniklo něco velkolepého, fungujícího a konec konců i drahého. Jeden Bitcoin se nyní obchoduje za téměř čtyři tisíce dolarů. Na stranu druhou to je o 50 procent méně, než před půl rokem a o 80 procent méně, než před rokem. Bitcoin spadnul.

Světová média se začala předhánět v tom, kdo se dříve poplácá po zádech za to, že to předvídal. Ostatně to není tak těžké. Velkých předpovědí krachu Bitcoinu bylo už podle serveru Bitcoinobituaries.com minimálně 322.

Není to ale tak jednoduché. Pojďme se podívat proč. Důvodů je hned několik.

Bitcoin je pořád hodně drahý

Upřímně, čtyři tisíce dolarů? Kdo to čekal v roce 2010? 2012? 2014? Nebo klidně i 2016? Nikdo. Ani na začátku roku 2017 by to prakticky nikoho nenapadlo. Pořád jsme tedy dost vysoko oproti historii. Bitcoin je dnes o téměř 500 procent výš než před dvěma roky.

Takhle smrt nevypadá. Bitcoin odmazal rok a kousek historie své ceny. Rok a pár měsíců, to není nic neobvyklého. Amazonu to trvalo 10 let! Mezi roky 1999 a 2009 Amazon, ten Amazon, o kterém dnes všichni mluví, jen odmazával ztrátu, kterou získal v bublině na konci 90. let. Deset let. Proč by měl Bitcoin umřít,když ztratil jen rok a pár měsíců?

Jasně, není to akcie, není to cenný papír. Je to něco, co by rádo bylo měnou. To ale nemění nic na tom, že odmazaný rok je naprosto nesmyslný ukazatel toho, jestli něco zemřelo, nebo ne.

Drastické dopady

Někoho to ale vždycky bolí. A v případě Bitcoinu jsou to na prvním místě těžaři, obzvláště ti, kteří si vytěžené Bitcoiny nechávají. Vytěžit Bitcoin se vyplatilo, protože elektrická energie, kterou jste k tomu museli vynaložit, byla levnější, než bitcoiny, které jste mohli prodat. A tak se zuřivě těžilo. Dnes je to mnohem těžší. Elektřina je stejně drahá, ale Bitcoin stojí méně.

Těžaři hromadně zavírají své obchody. Je to pro každého smutný a nezáviděníhodný příběh, který ale nechci moc popisovat. Důležité je, že to ukázalo, jak skutečně funguje bitcoinové ekonomika.

Mnoho článků dokonce v prestižních světových akademických časopisech tvrdilo, že Bitcoin a další kryptoměny časem zahltí svět skleníkovými plyny a způsobí nezvratitelnou katastrofu.

Nyní víme, že těžaři s padající cenou svoje stroje prodávají. Není to tedy nic daného. Zjevně jsme se poučili, že na ceně záleží. Pokud je odměna za vytěžení bloku 12,5 BTC a každý stojí 100 tisíc korun, potom je jasné, že nedává smysl pálit víc než 1,25 milionu korun za 10 minut. Když cena Bitocinu neporoste rychleji, než bude klesat odměna za těžbu, potom se žádný ekologický poplach spouštět nemusí. Alespoň to teď vidíme přímo v akci.

Autor je hlavní ekonom Roklen a autor první české knihy o Bitcoinu

Zbytek komentáře se dočtete na stránkách Reflex.cz zde >>>