Jak těžit z těžby bitcoinu. Vytápět dům či ohřívat vodu lze přes bojler za čtvrt milionu

Státní salvadorská společnost má přesměrovat část geotermálních zdrojů na těžbu bitcoinu.

Státní salvadorská společnost má přesměrovat část geotermálních zdrojů na těžbu bitcoinu. Zdroj: Nayib Bukele

Využití geotermální energie k těžbě bitcoinu není utopií. Běžně to dělají Islanďané.
Těžba kryptoměny zdaleka není to jediné, na co se na Islandu geotermální energie používá.
Ohřívat vodu teplem z těžby bitcoinu? Francouzský start-up WisElement chce na trh přijít se speciálním bojlerem.
Firma slibuje, že její zařízení dokáže za čtyři roky vytěžit kolem 0,1 bitcoinu. Aktuálně to je v přepočtu kolem 80 tisíc korun.
Cena bojleru se pohybuje kolem čtvrt milionu korun. Zařízení obsahuje počítač, který těží bitcoiny a přitom odpadním teplem ohřívá vodu.
16
Fotogalerie

Bitcoin budí pozornost nejen cenovými výkyvy, četní kritici včetně excentrického miliardáře Elona Muska označují těžbu kryptoměny za neekologickou, respektive za energeticky zbytečně náročnou. Řada iniciativ se snaží dokázat opak. A zdaleka nejde jen o snahy salvadorského prezidenta využívat k těžbě bitcoinů geotermální energii.

Francouzský startup WiseElement se chystá uvést na trh bojler s vestavěným počítačem, který využívá odpadní teplo z těžby kryptoměny k ohřevu užitkové vody. Za svůj průkopnický počin si dá dobře zaplatit – těžební bojler chce prodávat za zhruba čtvrt milionu korun. Češi ale zašli ještě dál, na jižní Moravě rovnou postavili dům vytápěný odpadním teplem pocházejícím z dolování virtuálních mincí.

Snaha využívat tepelnou energii ztrácející se do prázdna při těžbě je logická. Bitcoin je od podstaty energetický žrout, ke svému chodu spotřebuje každoročně zhruba dvakrát více elektřiny než celá Česká republika. Vyplývá to z analýzy Cambridgeské univerzity.

Čemu všemu může sloužit dolování bitcoinu? A odkud lze brát energii k těžbě? Prohlédněte si fotogalerii:

Energie spotřebovaná bitcoinem je také srovnatelná s roční spotřebou všech elektrických přístrojů ve Spojených státech, kterou jsou zapojené do sítě, ale neaktivní. Propálená energie v případě kryptoměny představuje zároveň bezpečnostní pojistku. Znamená, že se nikomu nevyplatí snažit se podvádět s transakcemi a falšovat decentralizovanou účetní knihu – blockchain.

Velké debaty se vedou o „zeleném“ původu elektřiny určené k těžbě bitcoinu. Šéf Tesly Elon Musk údajně pozastavil přijímání plateb v bitcoinu kvůli tomu, že rozmach kryptoměny vede mimo jiné k opětovnému uvádění uhelných elektráren do provozu za účelem těžby.

Podle zmíněné cambridgeské studie ale energii z obnovitelných zdrojů alespoň v nějaké míře využívají zhruba tři čtvrtiny těžařů. Musk tlačí nejen na to, aby tento podíl dále rostl, ale aby mineři zveřejňovali auditované reporty, kterými využívání „zelené“ energie prokážou.

Dejte si pozor na způsoby, kterými lze kvůli kryptoměnám přijít o peníze:

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub