Jak vyzrát na čipovou krizi. Tvůrci českého trezoru na bitcoiny prý mají recept

Jak si trezor na bitcoiny představuje AI.

Jak si trezor na bitcoiny představuje AI. Zdroj: Midjourney

Nedostatek čipů dál výrazně škrtí globální byznys. Dopady situace jsou patrné i v Česku, a to nejen v továrnách automobilek. Pražské bitcoinové firmě SatoshiLabs a její dceřiné společnosti Trezor hrozilo, že by v krajním případě neměly zákazníkům co prodávat. Nyní ale výrobce hardwarové kryptopeněženky deklaruje, že se mu podařilo na situaci s čipy vyzrát. „Nikdo nezvolil tak bláznivou cestu jako my,“ řekl serveru E15 finanční ředitel SatoshiLabs Štěpán Uherík. Výsledek? Nejpozději koncem roku by měly být součástí trezorů čipy s novým pouzdrem nesoucí logo pražské firmy. „Dostali jsme se na vrchol čipového potravního řetězce,“ glosuje manažer. SatoshiLabs tvrdí, že se jí podařilo převzít kontrolu nad částí procesu výroby čipu.

Trezor se připravuje na to, že v nejbližších letech zájem o kryptopeněženky opět poroste v souvislosti s očekávaným dalším vzestupem ceny bitcoinu a spol. Katalyzátorem růstu má být takzvaný halving (půlení) bitcoinu na jaře příštího roku.

Pokud by ale firma měla spoléhat na standardní objednávkový proces přes distributora a výrobce čipů v podobě nizozemské společnosti STMicroelectronics (STM), dočkala by se doručení svých nynějších objednávek třeba až v letech 2025 až 2028.

Co čeká svět kryptoměn v roce 2023:
Video placeholde
Krypto 2023: Přijde regulace? • Videohub

„Problém byl s takzvaným pouzdřením čipů (jedna ze závěrečných fází produkce, pouzdro chrání čip před mechanickým poškozením – pozn. red.). STM bohužel pouzdření kvůli nadměrné poptávce nestíhala a neměla potřebný materiál. Dostali jsme nápad, že bychom si pouzdření zajistili sami. Byli jsme přesvědčeni, že je to lehké,“ popisuje Uherík. „Reakce STM ale zněla, že to je jako koupit si kastli a snažit se dodělat do ní auto svépomocí. Pouzdření čipů dělá jen velmi málo firem na světě a skoro všude na naše plány reagovali napřed klepáním na čelo,“ dodává s tím, že varianta v podobě zcela jiných čipů nepřicházela v úvahu. Trezor chtěl mít polovodiče, na které je zvyklý a zná jejich silná a slabá místa.

V současnosti firma dokončuje testování své čipové inovace. Zapouzdření polovodiče pro Trezor zajišťuje firma působící v Německu. Podrobnosti o partnerské společnosti ale Uherík z obavy před konkurencí prozradit nechtěl.

„Používáme podobné čipy, které bývají také v jiné elektronice předních světových značek. Jenže v době nedostatku součástek jsme se ocitili úplně na konci potravního řetězce. Přednost v dodávkách měly firmy, jako jsou Apple či Samsung,“ popisuje Uherík s tím, že shánění partnerské „zapouzdřovací“ firmy zabralo nespočet schůzek, osobních přímluv a vyžadovalo i značnou porci drzosti.

„Zvolený byznys model je velmi unikátní a je aplikovatelný ve výjimečných případech. Jednak jako výrobce požadujeme vysoké  minimální objednací množství, jednak zákazník musí mít specifické know-how k pouzdření polovodičových součástek. Jsme velice rádi, že je v České republice společnost jako SatoshiLabs, se kterou se nám tento projekt podařilo úspěšně realizovat,“ komentuje aktivity bitcoinové firmy v oblasti čipů Tomáš Pokorný, manažer prodeje STMicroelectronics. Trezorem testovaný čip obsahuje i logo firmy.Trezorem testovaný čip obsahuje i logo firmy. | Trezor

Neznamená to však, že výrobce hardwarových peněženek už vše vyřešil. Nyní může počítat s dodacími lhůtami kolem půl roku, zatímco před pandemií

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!